Πάγωσαν 70.000 επιδόματα ανεργίας στον ΟΑΕΔ


Τη στιγμή που επισήμως οι άνεργοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες και που φόβοι εκφράζονται για άμεσο ξεπέρασμα του 1 εκατομμυρίου, σε μια περίοδο που η ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ανεργία έφθασε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60, το Κράτος μοιάζει να έχει απολέσει πλήρως τα κοινωνικά αντανακλαστικά και χαρακτηριστικά του. Και σα να μην έφθανε αυτό, σύμφωνα με άτυπη εσωτερική ντιρεκτίβα που έχει υπάρξει από τη μεριά της διοίκησης του ΟΑΕΔ έχει ζητηθεί η σκλήρυνση των όρων παροχής επιδομάτων ανεργίας, λόγω του μεγάλου προβλήματος ρευστότητας που παρατηρείται.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει έγκυρης κυβερνητικής πηγής, άνω των 70.000 αιτήσεων επιδότησης έχουν «παγώσει» στο διάστημα Αυγούστου – αρχών Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για περιπτώσεις τοποθέτησης στα επιδόματα του ΟΑΕΔ οι οποίες ελέγχονται ακόμα και για ήσσονος σημασίας λόγους και που στην πλειοψηφία τους οδηγούνται στο καλάθι των αχρήστων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εδώ και είκοσι ημέρες, οι ουρές στους κατά τόπους ΟΑΕΔ έχουν αυξηθεί, ενώ συχνά πλέον είναι τα επεισόδια μεταξύ ανέργων και υπαλλήλων του Οργανισμού λόγω της άρνησης εξυπηρέτησης ή της απόρριψης με χαρακτηριστική ευκολία και αστείες ως επί το πλείστων δικαιολογίες των αιτημάτων τους.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της Β.Τζ. (τα στοιχεία της βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) της οποίας ο ΟΑΕΔ Καλλιθέας της αρνήθηκε επίδομα με την αιτιολογία της έλλειψης ενός ενσήμου! Όταν επέστρεψε έχοντας επιπλέον ένσημα και πάλι επιχείρησαν να κόψουν την επιδότησή της. Ανάλογη δικαιολογία στο ίδιο παράρτημα του ΟΑΕΔ οδήγησε σε συμπλοκή την περασμένη Τρίτη, όταν άνεργος ναυτικός πατέρας δύο ανήλικων παιδιών εισέβαλε στο γραφείο της Διευθύντριας με αποτέλεσμα να παρέμβει η ασφάλεια.

Όμως οι αντιδράσεις ως προς την άρνηση με κάθε δικαιολογία χορήγησης επιδομάτων ανεργίας δεν μένουν σε μεμονωμένα περιστατικά αλλά λαμβάνουν και ευρύτερες διαστάσεις. Πριν από λίγες ημέρες, ομάδα ανέργων καθηγητών φροντιστηρίων προχώρησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Αγίας Παρασκευής λόγω άρνησης καταβολής επιδομάτων εντός 35 ημερών όπως όριζε σχετικά ο νόμος, από την ημέρα απόλυσης. Ο διευθυντής του συγκεκριμένου παραρτήματος είχε ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους πως η καταβολή θα γινόταν 2 μήνες αργότερα!

Προς καταλήψεις στη Ρόδο

Μείζον όμως θέμα έχει προκύψει και με αντίστοιχες καθυστερήσεις στον ΟΑΕΔ Ρόδου, έναν δηλαδή από τους μεγαλύτερους οργανισμούς σε περιφερειακό επίπεδο που αφορά στους εποχικά εργαζόμενους υπαλλήλους του τουρισμού. Οι επαπειλούμενες καθυστερήσεις καταβολής των επιδομάτων και το πλήθος των ακυρώσεων για διαδικαστικούς ή απλά τυπικούς λόγους οδήγησαν σε σκέψεις κατάληψης του παραρτήματος από τη μεριά του Εργατικού Κέντρου του νησιού.

Καταγγελίες μάλιστα αναφέρουν ότι από την κεντρική διοίκηση έχει φτάσει στο νησί για εγκύκλιος με οδηγίες καθυστέρησης και εξοντωτικών ελέγχων με τελικό στόχο την αποθάρρυνση των ενδιαφερομένων για παροχή κοινωνικής προστασίας. Η ντιρεκτίβα αυτή αφορά στην αλλαγή της διαδικασίας παροχής επιδομάτων, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση των ελέγχων.

Το πρόβλημα, επιπρόσθετα, έχει μεγαλώσει αν κρίνουμε τη μεγάλη ροή ανέργων λόγω της κρίσης στα γκισέ των κατά τόπους ΟΑΕΔ αλλά και τους εποχικούς εργαζόμενους που σπεύδουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους. Εποχικούς εργαζόμενους από τον τουρισμό κυρίως. Όλα αυτά όταν καταβάλλεται υπέ του ΟΑΕΔ αυξημένη, πλέον, εισφορά από τους εργαζόμενους φορολογούμενους και τους μικροεπαγγελματιλς προς την κατεύθυνση της τόνωσης και της αλληλεγγύης στους ανέργους...

http://www.protothema.gr/

Σχόλια