Παγκόσμια υπερδύναμη η ελληνική ναυτιλία


Σύμφωνα με έκθεση της ένωσης εφοπλιστών της Ε.Ε., η ελληνική ναυτιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και αντιπροσωπεύει το 41,49% της ευρωπαϊκής ναυτιλίας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι συνολικά 750 ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα συνεισέφεραν 140 δισ. ευρώ στην οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, ο ελληνόκτητος στόλος με 4.161 πλοία άνω των 1.000 κοχ τον Φεβρουάριο του 2009 αντιπροσώπευε το 8,2% του παγκοσμίου στόλου σε αριθμό πλοίων, το 15,2% σε DWT και το 13,2% σε κόρους ολικής χωρητικότητας.

Επιπλέον, ο μέσος όρος ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου το 2009 ήταν 11,9 χρόνια, ήτοι κατά ένα χρόνο μικρότερος της μέσης ηλικίας του παγκοσμίου στόλου. Η εντυπωσιακή μείωση της μέσης ηλικίας του ελληνόκτητου στόλου, δεδομένου ότι πριν από εννέα χρόνια ήταν 20,3 χρόνια, οφείλεται στις μεγάλες επενδύσεις των Ελλήνων πλοιοκτητών σε νέα πλοία υψηλών προδιαγραφών.

Σημαντική είναι η παρουσία των Ελλήνων πλοιοκτητών στους τομείς δεξαμενοπλοίων και πλοίων ξηρού φορτίου χύδην που μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκοσμίου εμπορίου.

http://www.zougla.gr/

Σχόλια