Αδήλωτος ημιυπαίθριος = "παρακράτηση" ακινήτου;


Νέα παράταση στην υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, είναι πολύ πιθανό να δώσει το υπουργείο οικονομικών, καθώς οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια και με αυτά οι δανειολήπτες έχουν αγοράσει ακίνητα με κλειστούς ημιυπαίθριους που δεν τους έχουν δηλώσει έως σήμερα, δεν μπορούν να τους μεταβιβάσουν την κυριότητα όταν εξοφλήσουν αυτά τα δάνεια.


Αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν έχει δηλώσει τον "αυθαίρετο χώρο του σπιτιού του έως σήμερα και δεν το κάνει έως τη λήξη της προθεσμίας, όταν θα εξοφλήσει το δάνειο του δεν θα μπορεί η τράπεζα να του παραχωρήσει την κυριότητα, διότι δεν θα έχει την δυνατότητα να εξασφαλίσει το πράσινο φως από τον μηχανικό. Την βεβαίωση μηχανικού δηλαδή που απαιτείται σύμφωνα με το νέο νόμο του ΥΠΕΚΑ σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου.Που θα επιβεβαιώνει την "καθαρότητα" του.

Ο νόμος προβλέπει ότι η προθεσμία των δηλώσεων είναι έως τα τέλη του μήνα. Όσοι επομένως χρειάζεται να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις, θα πρέπει να τακτοποιήσουν πρώτα τις παρανομίες τους και στη συνέχεια να λάβουν την βεβαίωση από το μηχανικό ότι το κτίσμα δεν έχει αυθαιρεσίες, για να γίνει η μεταβίβαση. Και ασφαλώς οι ίδιες οι τράπεζες που πιέζουν προς την κατεύθυνση της παράτασης, εάν δεν τακτοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι στα ακίνητα που ενδέχεται να κατασχέσουν δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν στη συνέχεια αν δεν τακτοποιηθούν.

Την αποκάλυψη για το ζήτημα που έχει προκύψει με τις τράπεζες, έκανε χθες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ζήτησε να παραταθεί η προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων για όσο διάστημα ισχύει η αντίστοιχη για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, η οποία επίσης μπορεί να παραταθεί χρονικά.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, αναμένεται να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ και η συνταγματικότητα του νόμου που δίνει την δυνατότητα για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η πρώτη δίκη εκδικάστηκε με διαδικασίες εξπρές ύστερα από την προσφυγή τριών πολιτών από την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, η δίκη αυτή θα είναι «πρότυπη», δηλαδή θα αποτελέσει πυξίδα για όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια της χώρας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε ύστερα από προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής. Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιτρέπει την τακτοποίηση των ημιυπαιθριών αφού, όπως υπστηρίζουν, παραβιάζει το άρθρο 24 του συντάγματος το οποίο απαγορεύει «την επιδείνωση των όρων διαβίωσης, αλλά και τη λήψη μέτρων που επιφέρουν επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού οικιστικού περιβάλλοντος»
Αφορμή για την προσφυγή αποτέλεσε η άρνηση της Πολεοδομίας Πολυγύρου να ανακαλέσει δύο οικοδομικές άδειας σε παραλία του Δήμου Σιθωνίας. Οι πολίτες ζήτησαν την ανάκληση ύστερα από τον εντοπισμό αλλαγών χρήσης στους χώρους στάθμευσης, κλεισίματος ημιυπαιθρίων αλλά και κατασκευή παταριών. Η πολεοδομία από την πλευρά της χαρακτήρισε νόμιμες τις άδειες, υποστηρίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες έχουν καταθέσει αίτηση για να υπαχθούν στον νόμο της τακτοποίησης.

Τι γίνεται με τα αυθαίρετα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου, από την 1η Οκτωβρίου που ξεκίνησαν οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα έως και σήμερα έχουν υποβληθεί 12.252 αιτήσεις και έχουν εισπραχθεί έσοδα 1.139.661 ευρώ, από τα οποία τα 711.500 ευρώ είναι οι εισπράξεις από τα παράβολα. Από το σύνολο των κατατεθειμένων αιτήσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι 10.347 βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι ο μηχανικός έχει κάνει την αυτοψία, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία του ακινήτου και έχει καταθέσει την αίτηση.

Επιπλέον 1.581 δηλώσεις έχουν συμπληρώσει όλα τα αναγκαία στοιχεία και έχουν πληρώσει τα αντίστοιχα παράβολα, 264 είναι σε προχωρημένο στάδιο και έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» οι δόσεις των προστίμων, ενώ σε 60 έχει περαιωθεί όλη η διαδικασία και έχουν πληρώσει το σύνολο της οφειλής.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Χρίστος Σπίρτζης δήλωσε ότι τα νούμερα είναι ικανοποιητικά συγκρινόμενα με την αντίστοιχη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, η οποία τις πρώτες δέκα μέρες εμφάνισε μηδενικές δηλώσεις και μέσα σε 2,5 μήνες μόλις 3.515


http://www.fpress.gr/i

Σχόλια