Έφυγαν 14 δισ. από τις τράπεζες σε τρεις μήνες


Η ρευστότητα και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης εξ αιτίας της απώλειας κεφαλαίων από το PSI και τις αυξανόμενες επισφάλειες, αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επισημαίνεται στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το τραπεζικό σύστημα δέχεται ισχυρές πιέσεις που οφείλονται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών που επηρέασαν αρνητικά τις καταθέσεις και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ειδικότερα για τις καταθέσεις τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.

Όπως επισημαίνεται, οι συνολικές καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στις ελληνικές τράπεζες υποχώρησαν σημαντικά εμφανίζοντας μείωση (ετήσιος ρυθμός μεταβολής) το τρίτο τρίμηνο του 2011 κατά -11,6%, ήτοι κατά 14 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

Εκτιμάται ότι το 1/5 της συνολικής εκροής εμβάσθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, ερμηνεύεται από υποκατάσταση των καταθέσεων με τραπεζογραμμάτια μεγάλης αξίας ή και χρυσές λίρες.

Ουσιαστικά η έκθεση περιγράφει την επιλογή πολλών καταθετών να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω αναλήψεων σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (των 100 -500 ευρώ) ώστε να μπορούν ευκολότερα να φυλαχθούν σε θυρίδες ή σε οικιακούς κρυψώνες.

Δυσοίωνες όμως εξακολουθούν να είναι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ και για την εξέλιξη των καταθέσεων τους επόμενους μήνες. Εκτιμάται ότι η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί αξιόλογη αρνητική επίδραση.

Αποτέλεσμα της συνεχούς φυγής των καταθέσεων και της μεγάλης στενότητας ρευστότητας, είναι η αύξηση των επιτοκίων στις νέες τραπεζικές καταθέσεις την περίοδο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2011. Όπως σημειώνει η έκθεση, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε επίπεδα κατά 130 μονάδες βάσης υψηλότερα από το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στη ζώνη του ευρώ.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στη σημαντικότερη κατηγορία προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος, τον περασμένο Ιούνιο το επιτόκιο ήταν το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό υπόλοιπο καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανερχόταν σε 186 δισ .ευρώ.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια