Η "Μεγάλη" Δευτέρα της Ελλάδας


Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσουν σε τετ α τετ ή τηλεφωνικά το όνομα του πρωθυπουργού. Θα συμφωνήσουν και τον χρόνο των εκλογών.

Αντιπροσωπείες των δύο μεγάλων κομμάτων θα γεμίσουν τα "κουτάκια" της νέας κυβέρνησης. Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα κριθεί η συμμετοχή ή μην των υπολοίπων κομμάτων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Εκοφίν.

Σήμερα κληρώνει, σήμερα πληρώνει. Το πρωί Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς θα κλειδώσουν τη συμφωνία δίνοντας τα χέρια για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα βλέπουν τα πρόσωπα της κυβέρνησης. Από χθες στη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων έγινε προσπάθεια να συμφωνηθεί ο χρόνος των εκλογών. Η κυβέρνηση επιμένει πως για την υλοποίηση του ντηλ με την ΕΕ οι εκλογές δε μπορεί να γίνουν πριν τον Μάρτιο. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Εκοφίν, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πει τα καλά νέα από την Ελλάδα στους ομολόγους του. Το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Ως πιθανότερη ημέρα για την παροχή ψήφους εμπιστοσύνης θεωρείται η ερχόμενη Παρασκευή, εκτός και αν τα κόμματα συμφωνήσουν στη συνάντηση υπό τον Κάρολο Παπούλια να συντομεύσουν τη διαδικασία.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπανδρέου, στη συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά υπό τόν Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν :

* Την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου
* Την συγκρότηση νέας κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό. Στον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα παραδώσει ο κ. Παπανδρέου την πρωθυπουργία
* Τη διεξαγωγή εκλογών αμέσως μετά την υλοποίηση της συμφωνίας

Ιστορική χαρακτήριζαν τη μέρα συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά το πέρας της συνάντησης των κυρίων Παπούλια, Παπανδρέου και Σαμαρά αναφέρεται ότι:

"Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια συναντήθηκαν σήμερα ο Πρωθυπουργός κ.Γιώργος Α.Παπανδρέου και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.Αντώνης Σαμαράς.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και το χρονικό πλαίσιο που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση εκπροσώπων των δύο πλευρών.

Ο Πρωθυπουργός κ.Γιώργος Α.Παπανδρέου έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο θα υπάρξει νέα επικοινωνία του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων".

Η συνάντηση που είχαν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ολοκληρώθηκε στη 01:30 μετά τα μεσάνυχτα.
Στις συνομιλίες των στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συμφωνήθηκε η διενέργεια των εκλογών να γίνει στις 19 Φεβρουάριου 2012 αφού πρώτα συζητήθηκαν αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΝΔ ήταν υπέρ της τέλεσης εκλογών το Δεκέμβριο, αλλά μετά την ανάλυση των δεδομένων που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου συμφώνησαν σε μία μικρή παράταση του βίου της νέας κυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως ο καταλληλότερος χρόνος είναι ο Μάρτιος, αλλά μετά την επιμονή των στελεχών της ΝΔ βρέθηκε η χρυσή τομή στις 19 Φεβρουαρίου.

Στη συνάντηση, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαχινίδης και οι κύριοι Ζαννιάς, Πλασκοβίτης και Π. Χριστοδούλου.

Από την πλευρά της ΝΔ συμμετείχαν ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόμματος κ.κ. Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Η συνάντηση διήρκησε δύο ώρες, ενώ δεν θα γίνει άλλη την Δευτέρα το πρωί, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μόνο ο κ. Βενιζέλος αφού η ΝΔ αποφάσισε να μην στείλει κάποιον εκπρόσωπο πριν την ορκωμοσία της κυβέρνησης συνεργασίας.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια