Έχουν έτοιμο τον Ρουμελιώτη, κάνουν τελευταία προσπάθεια για Παπαδήμο


Τελειώνει, κατά τα φαινόμενα, το μεσημέρι της Τρίτης το… μαρτύριο με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, στις 12 ακριβώς, προκειμένου να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών του, όπως αναφέρουν πληροφορίες και να ανακοινώσει επίσημα ότι προέκυψε νέο σχήμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ ο επικρατέστερος για τη θέση του νέου πρωθυπουργού είναι ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Παναγιώτης Ρουμελιώτης, εκ0πρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ, αν και επιχειρείται μία τελευταία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τον Λουκά Παπαδήμο. Άλλες πηγές δεν αποκλείουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, αλλά όλοι ξεκαθαρίζουν ότι η εκκρεμότητα θα λήξει μέχρι σήμερα το μεσημέρι, καθώς στην Αθήνα επικρατεί τρόμος για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι παράγοντες, αλά και οι αγορές σε ενδεχόμενη παράταση του αδιεξόδου.

Για να μην επικρατήσει κάποια καταστροφική φημολογία μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώνοντας ότι η λύση είναι κοντά. «Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά», επισήμανε ο κ. Μόσιαλος.

Πάντως, τόσο από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου, όσο και από συνεργάτες του κ. Σαμαρά τηρείται πάντως σιγή ασυρμάτου. Πηγή με γνώση της πορείας των συνομιλιών είπε στο protothema.gr ότι εξελίξεις και ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο Τρίτη. Στο ερώτημά μας αν έχει βρεθεί προσωπικότητα κοινής αποδοχής που θα οριστεί διάδοχος του κ. Παπανδρέου, η απάντηση του παράγοντα ήταν σιβυλλική: «Είναι πιθανό και να έχει βρεθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ – υπουργοί και βουλευτές - εκδηλώνουν ήδη αντιδράσεις για το πρόσωπο του κ. Ρουμελιώτη, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ να γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Επιρρίπτουν μάλιστα την ευθύνη για το ναυάγιο – εάν τελικά ναυαγήσει όντως – στην υπόθεση Παπαδήμου στην άρνηση του Αντώνη Σαμαρά για τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας.

Σημειωτέον ότι υπουργοί της, υπό παραίτηση, κυβέρνησης δεν κρύβουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το νέο σχήμα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας να εμπνεύσει για πολύ διάστημα εμπιστοσύνη, ούτε να έχει την αποτελεσματικότητα, που οφείλει, με δεδομένες τις αντιθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων και τις ισορροπίες, πάνω στις οποίες θα συγκροτηθεί.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια