Οπου φύγει – φύγει οι Ελληνες γιατροί


Ελληνες γιατροί στον δρόμο της ξενιτιάς. Όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί οι οποίοι αναζητούν εργασία εγκαταλείπουν την πατρίδα και ψάχνουν εργασία σε νοσοκομεία ευρωπαϊκών χωρών. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ενδεικτικά αφού μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των γιατρών που έφυγε από τη χώρα αναζητώντας επαγγελματική διέξοδο στην αλλοδαπή. Συγκεκριμένα, το 2008 έφυγαν εκτός Ελλάδας 758 γιατροί και άλλοι τόσοι περίπου (751) το έτος 2009. Το 2010 ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε, φτάνοντας τους 1.047 γιατρούς, ενώ η αυξητική τάση συνεχίζεται αμείωτη και το τρέχον έτος. Μέχρι και τον Αύγουστο είχαν φύγει 940 γιατροί.


Βασίλης Αρζόγλου: Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κίνητρα



Ο κ. Βασίλης Αρζόγλου νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή κλινική Vale and Cardiff- Νοσοκομείο Heath και Llandough πήρε την απόφαση να φύγει από την Ελλάδα και να εργαστεί στο εξωτερικό λίγο πριν τελειώσει την ειδικότητά του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε στην Ιταλία, από εκεί στο Λονδίνο και τώρα στο Cardiff της Ουαλίας. «Έχω οικογένεια στη Βέροια. Είμαι πατέρας δύο μικρών παιδιών και υπάρχουν πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορώ να καλύψω στην Ελλάδα. Με εργασία 40 ωρών την εβδομάδα χωρίς εφημερίες και υπηρεσίες νύχτας ο μισθός μου φτάνει στα 2700 ευρώ ενώ οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία πληρώνεται επιπλέον. Δεν ξέρω αν είναι τα κίνητρα στο εξωτερικό που μας ωθούν να φύγουμε ή η απουσία κινήτρων στην Ελλάδα. Το επιστημονικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι υψηλό αλλά δεν υπάρχει προγραμματισμός και επικρατεί αβεβαιότητα. Όταν φτάσεις 35-36 για να τελειώσεις την ειδικότητα σου και έχεις οικογένεια, δεν μπορείς να σκέφτεσαι αν θα έχεις θέση για τους επόμενους μήνες. Στην Αγγλία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και ταχύτατη αναγνώριση των ικανοτήτων του κάθε ιατρού. Όσο για την αντιμετώπιση από του συναδέλφους είναι άψογη. Μη ξεχνάτε ότι η Αγγλία είναι εκτός Ευρωζώνης και ότι οι ίδιοι κατάλαβαν καλά την κρίση με τη ξαφνική πτώση της λίρας έναντι του ευρώ πριν κάποια χρόνια. Χιλιάδες άτομα απολύθηκαν ξαφνικά και επομένως πιστεύω ότι ξέρουν και οι ίδιοι κάτι από κρίση», αναφέρει στο «protothema.gr» ο κ. Αρζόγλου.


Σοφία Μολυβδά: Ακατάλληλες οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα



Η κυρία Σοφία Μολυβδά είναι 31 ετών και εργάζεται εδώ και 1,5 χρόνο στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Wales. Θεωρεί ότι οι εργασιακές συνθήκες στην Ελλάδα είναι οι πλέον ακατάλληλες για να επιστρέψει. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «εγώ δεν έχω κάνει ειδικότητα και φυσικά δεν πρόκειται να την κάνω στην Ελλάδα διότι τα εμπόδια είναι πολλά. Ο χρόνος αναμονής, οι θέσεις που ανοίγουνε και γενικότερα όλο το σύστημα. Εγώ εδώ βρίσκομαι στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του ιατρικού συστήματος και ο μισθός μου – δηλαδή ο βασικός- είναι πολύ υψηλότερος από της μητέρας μου που είναι διευθύντρια κλινικής σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας δηλαδή στην ανώτερη βαθμίδα. Αυτό και μόνο αναδεικνύει πιστεύω τις τεράστιες διαφορές. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα μπορεί πια να δεχτεί τα παιδιά της, τους νέους επιστήμονες», λέει η κυρία Μολυβδά.


Παντελής Σταυρινού: Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί


Ο κ. Παντελής Σταυρινού είναι ειδικός Νευροχειρουργός στην Πανεπιστημιακή Κλινική Κολωνίας στη Γερμανία. «Οι λόγοι που αποφάσισα να φύγω στο εξωτερικό ήταν καθαρά ακαδημαϊκοί. Έτυχε η κρίση -ή τουλάχιστον ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπός της- να γιγαντώνεται τώρα. Από αυτήν την άποψη χαίρομαι που έχω ήδη φύγει. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική. Το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί, οι συνάδελφοι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες για μισθούς οι οποίοι πολύ χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η συζήτηση είναι τεράστια, αλλά νομίζω ότι έτσι όπως είναι σήμερα το δημόσιο σύστημα υγείας, δε σέβεται ούτε την αξιοπρέπεια του γιατρού ούτε του ασθενούς. Υπάρχουν σαφώς αξιόλογοι γιατροί. Πολλοί μάλιστα. Δυστυχώς όμως συχνά καταδικάζονται σε δονκιχωτισμό ή σε αλλοτρίωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί λόγοι για να φύγει κάποιος στο εξωτερικό. Πρώτα απ' όλα οικονομικά. Δεν μπορείς να κοστολογείς την εργασία ενός π. χ επιμελητή νευροχειρουργικής 1500 ευρώ το μήνα».
Νικόλαος Γερμάνης: Οι προοπτικές στην Ελλάδα είναι περιορισμένες

Ο κ. Νικόλαος Γερμάνης είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός και εργάζεται εδώ κι ένα χρόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cardiff. Όπως αναφέρει στο «protothema.gr», «Σίγουρα θα ήθελα να επιστρέψω στην Ελλάδα κάποια στιγμή, σκέφτομαι όμως ότι αυτή ίσως δεν είναι η καλύτερη στιγμή για αναζήτηση και εύρεση εργασίας. Στην Μεγάλη Βρετανία οι ετήσιες απολαβές των ιατρών καθορίζονται από την θέση και τις ώρες εργασίας όπως αυτές περιγράφονται στο συμβόλαιό τους καθώς και από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να συγκρίνει κανείς και το κόστος ζωής των δύο χωρών. Στην Ελλάδα συναντά κανείς την έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων και λόγων για να παραμείνει, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης, δυστυχώς, είναι πολύ περιορισμένες».
Βασίλης Σαράφης: Ο γιατρός του μισθού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος


Ο Λαρισαίος κ. Βασίλης Σαράφης, γυναικολόγος μαιευτήρας στο St Georges Hospital του Λονδίνου, πήρε την απόφαση να «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό από τότε που σπούδαζε ακόμη στην ιατρική. Στάθηκε μάλιστα τυχερός αφού κατάφερε να πάρει υποτροφία από το ΑΠΘ για το πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ για το τελευταίο εξάμηνο της Χειρουργικής. Όπως δηλώνει στο «protothema.gr» «νομίζω ότι αυτός ήταν ένας καθαριστικός παράγοντας για να φύγω από την Ελλάδα. Σήμερα θα ήθελα να επιστρέψω αλλά σκέφτομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να βρω τις συνθήκες εργασίας και τις ευκαιρίες για έρευνα που έχω εδώ τώρα. Εξάλλου οι θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες. Σημαντικός παράγοντας είναι και το οικονομικό αφού εδώ ο μισθός του γιατρού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από την Ελλάδα».

http://www.protothema.gr/

Σχόλια