Σχεδιάζουν να πουλήσουν το 12% του Ελληνικού για κατοικίες


Μια ενιαία έκταση 6.200 στρεμμάτων στην οποία θα περιληφθεί και το παράκτιο φιλέτο του Αγίου Κοσμά με την ακτογραμμή των 3,5 χιλιομέτρων θα προσφερθεί σε ιδιώτες επενδυτές για την εκμετάλλευση του Ελληνικού.

Από χθες άνοιξε και τυπικά η διαδικασία για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία όμως περιλαμβάνει δύο στάδια και δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη του 2012.

Ένα από τα μεγάλα αγκάθια της παραχώρησης παραμένει το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής αλλά και το γεγονός ότι ο Άγιος Κοσμάς μαζί με τις αθλητικές εγκαταστάσεις και την μαρίνα δεν έχουν περιέλθει ακόμη στην Ελληνικό ΑΕ καθώς πρόκειται για ολυμπιακή εγκατάσταση που έχει μισθωθεί για 25 χρόνια από την εταιρεία Σείριος του κ. Παναγιώτη Πανούση.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι οποίοι φυσικά δεν αποκλείεται να ανατραπούν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια σε συνεργασία με τους επενδυτές, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο έχει περάσει το σύνολο της έκτασης και θα χειριστεί τον διαγωνισμό είναι διατεθειμένο σύμφωνα με πληροφορίες να πουλήσει έως και 12% της έκτασης για κατοικίες ενώ το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση έως και 50 χρόνια.

Το ποσοστό κάλυψης του Ελληνικού θα είναι 50% ενώ ο συντελεστής δόμησης θα είναι στα επίπεδα του 0,4, ίσως και μεγαλύτερος και θα καθοριστεί με νόμο στη βουλή.

Από τα 480 κτήρια που περιλαμβάνει το πρώην αεροδρόμιο τα περισσότερα σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος θα μπορούν να κατεδαφιστούν από τους επενδυτές ενώ διατηρητέα κρίνονται μόνο τέσσερα: το δημιούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα Eero Saarinen που φιλοξενεί το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου και τρία υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικό ΑΕ μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης, με σκοπό να έχει μερίδιο από την υπεραξία που θα προκύψει από την αξιοποίηση της έκτασης.

Στις προτεινόμενες χρήσεις γης που έχουν σχεδιαστεί και οι οποίες είναι φανερό ότι θα υποστούν τις πινελιές για να μην πούμε τις ριζικές αλλαγές των επενδυτών περιλαμβάνονται κατοικίες, τουριστικά καταλύματα (ξενοδοχεία κ.α), εμπορικά καταστήματα, επιχειρηματικά πάρκα και γραφεία, κέντρα αναψυχής και περίθαλψης.

Επιπροσθέτως, αναμένεται να επιτραπεί στους επενδυτές να εξετάσουν και ορισμένες άλλες χρήσεις κατά την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου όπως κεντρικό πάρκο εμπλουτισμένο με σχετικές δραστηριότητες, κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου και άλλους εξωτερικούς χώρους (π.χ. δρόμους, εξωραϊσμούς ιδιωτικών χώρων), περιορισμένα κτίρια και εγκαταστάσεις για χρήση από δημόσιες υπηρεσίες μετά την ολοκλήρωσή τους (π.χ. διοικητικά γραφεία για δημόσιους/κοινωνικούς φορείς/υπηρεσίες, δημόσια σχολεία, εκκλησία κλπ.), κοινόχρηστες υποδομές (δρόμους, πεζοδρόμια, δίκτυα αποχέτευσης, παροχές κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιακά και συναφή δίκτυα κ.ά.).

Η πρώτη φάση της διαδικασίας, προβλέπει ότι οι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εκφράσουν εγγράφως το ενδιαφέρον τους έως την 30η Μαρτίου 2012. Το Ταμείο θα επιλέξει τους υποψήφιους που πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής και θα τους προσκαλέσει να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας πώλησης. Στη φάση αυτή, η πρόσκληση υποβολής προσφοράς θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή του τελικού επενδυτή.

Μετά την υποβολή των προσφορών, το Ταμείο θα εξετάσει τα υποβληθέντα επιχειρηματικά σχέδια μαζί με τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις των επενδυτών και θα τα αξιολογήσει.

Στη διαδικασία αξιολόγησης ενδέχεται να συμμετέχουν και οι αρμόδιες πολεοδομικές αρχές. Ο επενδυτής θα πρέπει να έχει τεχνογνωσία σε έργα αξιοποίησης με παρόμοιο μέγεθος και χαρακτηριστικά με του Ελληνικού. Από το Ταμείο εκτιμούν ότι η δεύτερη φάση θα διαρκέσει 5 με 7 μήνες, από την αποστολή της πρόσκλησης υποβολής προσφοράς.

http://www.protothema.gr

Σχόλια