Δύο λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι μέσα σε 12 μέρες!!!


Με ρυθμούς πολυβόλου στέλνουν πλέον οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος τους λογαριασμούς με τα χαράτσια ακινήτων. Φτάνουν δε στο σημείο να χρεώνουν ό,τι νά’ναι και όποτε νά’ναι, αρκεί να ταχυδρομηθεί εγκαίρως το «ραβασάκι» που θα καλεί τον πολίτη να πληρώσει.

Σημειώνονται όμως και πρωτοφανή λάθη, όπως στην περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr. Αντί να μπορεί να πληρώσει δηλαδή ο φορολογούμενος το χαράτσι σε 2 δόσεις διμηνιαίες, να του έρχονται δύο εκκαθαριστικά απανωτά και να του ζητούν να πληρώσει «εδώ και τώρα», μέσα στον ίδιο μήνα, και τις δύο δόσεις. Αν έχει παραζαλιστεί μάλιστα από τους φόρους, αν έχει πάρει φόρα να πληρώνει και δεν προσέξει, μπορεί τελικά να πληρώσει και 50% παραπάνω από όσα του ζητάει το Κράτος!

Στον πρώτο λογαριασμό των 625 ευρώ που έλαβε προ δεκαημέρου ένας πολίτης από μτη ΔΕΗ, είχε διορία να πληρώσει έως 16 Δεκεμβρίου (δηλαδή την Παρασκευή που μας έρχεται). Στο λογαριασμό περιλαμβάνεται και 1η από τις 2 δόσεις για το χαράτσι των 972 ευρώ που του αντιστοιχεί. Ο λογαριασμός είναι «έναντι», έχει 486 ευρώ φόρο ΕΕΤΗΔΕ, 45 ευρώ δημοτικά τέλη και 86 ευρώ αξία ρεύματος διμήνου.

Ο ταχυδρόμος όμως κτυπά δύο φορές, για τον ίδιο λογαριασμό! Οι λυπητερές πέφτουν ... σαν το χαλάζι και λίγες ημέρες μετά έρχεται νέος λογαριασμός της ΔΕΗ. Αφορά το ίδιο ακίνητο, τα ίδια τετραγωνικά, την ίδια ακριβώς περίοδο κατανάλωσης (21/9-18/11) αλλά δεν είναι ίδιος λογαριασμός με τον προηγούμενο.

Είναι εκκαθαριστικός («τελικός» όπως αναγράφει) και έχει και επιστροφή αξία ρεύματος 67 ευρώ. Δεν έχει δημοτικά τέλη. Έχει όμως τη 2η από τις 2 δόσεις του ειδικού τέλους ηλεκτροδοτουμένων χώρων, άλλα 486 ευρώ. Και έχει και διορία να πληρωθεί έως τις... 28/12/2011!

Το «κλου» της ιστορίας είναι όμως ότι, αντί να ζητά λιγότερα από τον φορολογούμενο, του ζητά σχεδόν τα διπλά από τον πρώτο λογαριασμό που είχε ένα σωρό χρεώσεις. Τον «διπλοχρεώνει» με την 1η δόση γιατί την θεωρεί ανεξόφλητη, αν και λήγει στις 16 Δεκεμβρίου που ακόμα δεν έχει έρθει! Του ζητά να πληρώσει «εδώ και τώρα» 1043 ευρώ και... με ψιλά γράμματα, τον προειδοποιεί να μην πληρώσει τα 625 αν τα έχει ήδη πληρώσει, ενώ βεβαίως δεν θα έπρεπε ακόμα να τα έχει πληρώσει...

Και αν όμως πλήρωνε τελικά 625 ευρώ στις 16/12 και άλλα 1043 στις 28/12, δηλαδή συνολικά 1668 ευρώ, για να λάβει επιστροφή χρημάτων ίσως έπρεπε να αναμένει άλλους 4 μήνες αντί για δύο (και μάλλον μέχρι να του ξαναέρθει λογαριασμός με χαράτσι) αφού ουσιαστικά έχει πληρώσει από τώρα ήδη και τον λογαριασμό ρεύματος «έναντι» για την 5η διμηνία του έτους, αλλά και τον «τελικό» εκκαθαριστικό της χρονιάς...





http://www.protothema.gr/

Σχόλια