Και δημοψήφισμα για τις αλλαγές στις συνθήκες!


Μέρκελ και Σαρκοζί άνοιξαν τα χαρτιά τους: θέλουν μια Ευρώπη χωρίς ελλείμματα και μία Ένωση χωρίς βάρη. Ζητούν μία νέα συνθήκη, με αυτόματες κυρώσεις για τις άτακτες χώρες.

Λουκάς Παπαδήμος και Ευάγγελος Βενιζέλος μελέτησαν τις δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, διάβασαν τα τηλεγραφήματα των πρεσβειών μας σε Βερολίνο και Παρίσι και χάραξαν τη γραμμή της Αθήνας. Σε δύο 24ώρα, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών θα ζητήσουν, με τη σειρά τους, «αποφάσεις που υψώνουν αποτελεσματικά τείχη προστασίας για όλες τις χώρες» και την πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.

«Πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση του Οκτωβρίου και να πετύχουμε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα 100% στο PSI. Μόνο έτσι θα μειωθεί το χρέος κατά 100 δισ., κατά 47% ΑΕΠ. Αν δεν το πετύχουμε αυτό, θα έχουμε κενό χρηματοδότησης και κενό στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» προειδοποίησε από του Βήματος της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αιτία της προειδοποίησης ήταν οι πληροφορίες πως το τραπεζικό κεφάλαιο κινείται έντονα στην κατεύθυνση ακύρωσης της συμφωνίας.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση λέει όχι:

• Σε μια Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων πολιτικά, θεσμικά ή νομισματικά.

• Στην ανατροπή της θεσμικής ισοτιμίας των κρατών– μελών.

• Στην διαιώνιση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Τούτων δοθέντων, θα επιμείνει στην έκδοση ευρωομολόγων και στην ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για τον ρόλο της ΕΚΤ και το ενδεχόμενο να κόψει χρήμα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει τη δέσμευση για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, σε αντάλλαγμα για το κούρεμα τους χρέους της. Σε ότι αφορά τη νομική μορφή με την οποία θα γίνει αυτό, αντί της συνταγματικής πρόνοιας, όπως μας έχει ζητηθεί, αναμένεται να προκριθεί η διαδικασία κύρωσης της νέας συνθήκης, στην οποία βαδίζει η ΕΕ, από τη Βουλή. Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές και να εκφραστεί ταυτόχρονα ο λαός, δεν αποκλείεται αυτή η κύρωση να γίνει και με δημοψήφισμα. Ώστε κόμματα και ψηφοφόροι να αναλάβουν τη δέσμευση από κοινού, ή να την απορρίψουν.

http://www.protothema.gr

Σχόλια