Αλήθειες και ψέματα για τα βλαστοκύτταρα

Εχουν χαρακτηριστεί «πολύτιμα κύτταρα», καθώς μπορούν να θεραπεύσουν από λευχαιμίες μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι περισσότεροι γονείς σπεύδουν να αποθηκεύσουν τα βλαστοκύτταρα των παιδιών τους μόλις γεννιούνται, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μέλλον τους πληρώνοντας κάποια ιδιωτική εταιρεία.

Πού βρίσκεται όμως η ευχή και πού η πραγματικότητα; Αυτό αναζητεί ο Γιώργος Αυγερόπουλος με τον «Εξάντα» που θα μεταδώσει τελικά αύριο η ΝΕΤ (22.00). Το ντοκιμαντέρ είχε προγραμματιστεί να μεταδοθεί στις αρχές του μήνα, αλλά συνέπεσε με τη γενική απεργία και η προβολή του αναβλήθηκε.

Στην εποχή μας η εμπορευματοποίηση κυττάρων του ανθρώπινου σώματος είναι μια επικερδής βιομηχανία παγκοσμίως. Στην Ελλάδα λειτουργούν οι περισσότερες ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως και σε απόλυτο αριθμό στην Ευρώπη. Τα βλαστοκύτταρα, που μέχρι πρόσφατα πετούσαμε, τώρα σώζουν ζωές. Μεταμοσχεύονται με επιτυχία σε ασθενείς με λευχαιμία και άλλα σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Μέχρι σήμερα έχουν σωθεί περίπου 30.000 ζωές. Οι 60, στην Ελλάδα. Ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα όσων θεραπεύτηκαν, δεν έγιναν καλά με το δικό τους «αίμα» -που ενδεχομένως και να είχαν φυλάξει- αλλά με το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κάποιου άλλου, συνήθως άγνωστου δότη. Ενός μωρού το ομφάλιο αίμα του οποίου δώρισε η μητέρα του στην παγκόσμια δεξαμενή για δημόσια χρήση.

Η ομάδα του «Εξάντα» όμως επιχειρεί να καταγράψει μικρά και μεγάλα ψέματα, όσα... διαφημίζουν μεγάλες εταιρείες και τι υποστηρίζουν επιστημονικές ενώσεις.



http://www.enet.gr

Σχόλια