Τα σενάρια της δραχμής διά χειρός Προβόπουλου


Αίσθηση για τη σκοτεινότητα των περιγραφών αλλά και την αναλυτική αποτύπωση ενός θεωρητικού σχεδίου επί χάρτου επιστροφής στη δραχμή έκανε η προδημοσίευση προχθές της συνέντευξης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην «Καθημερινή». Η συνέντευξη θα μεταδοθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό του συγκροτήματος Αλαφούζου.

Οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος έχουν πάρει θέση κατά της επιστροφής στη δραχμή, κάτι που επιθυμούν όμως να γίνει διακαώς
άλλοι ανταγωνιστές τους στον χώρο των ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες του τηλεοπτικού καναλιού ALTER αλλά και άλλοι επιχειρηματίες, ευνοημένοι του παρελθόντος.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τάχθηκε κατά της δραχμής, αλλά ταυτόχρονα περιέγραψε με εντυπωσιακή ευκρίνεια τα πολλά ενδιάμεσα στάδια που θα είχε η επαναφορά σε ένα εθνικό νόμισμα. Ηταν σαν να εξηγούσε ο κεντρικός τραπεζίτης ένα απευκταίο σενάριο, που μάλλον υπάρχει κι αυτό, στα συρτάρια του νεοκλασικού της οδού Σταδίου.

Για το μεταβατικό στάδιο προτού πάμε στη δραχμή έλεγε: «Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, ώσπου δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνο σε λογιστική μορφή. Δηλαδή, μόνο οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να γίνουν σε δραχμές. Θα υπάρχει, πάντως, ακόμη το παλαιό νόμισμα, το ευρώ».

Για το ευρώ και πώς αυτό θα χρησιμοποιηθεί στο μεταβατικό στάδιο:

«Το ευρώ, όμως, στο νέο περιβάλλον θα είναι το σκληρό νόμισμα και γι’ αυτό σύντομα θα αποτραβηχτεί. Διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα ευρώ θα θέλει να τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του».

Για τις ανταλλαγές είδος με είδος: «Ετσι λοιπόν θα φτάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. κάποιος ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι».

Για τις ελλείψεις που θα προκύψουν λόγω μη ύπαρξης χρημάτων: «Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο Στρατός και η Αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα».

Για την υποτίμηση της δραχμής: «Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει βουτιά. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60%-70%. Στη συνέχεια θα υπάρξει, βεβαίως, κάποια εξισορρόπηση, όμως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μεταβατικής περιόδου θα είναι τεράστιο. Αλλά και αυτό που αποκάλεσα εξισορρόπηση θα έρθει ύστερα από απανωτές υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμό, υψηλά δανειστικά επιτόκια και μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Πρόοδος δεκαετιών θα πάει άσκοπα χαμένη».

Για το ποιοι θα ζημιωθούν: «Σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι. Σίγουρα στο σύνολό της η χώρα θα ζημιωθεί και μάλιστα βαριά».

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος – Δημοκρατία


http://olympia.gr

Σχόλια