Στο έλεος των ανεμοστρόβιλων η Ηλεία


Στο επίκεντρο της δραστηριότητας των πλέον ισχυρότερων και καταστρεπτικότερων ανεμοστρόβιλων της χώρας, βρίσκεται ο νομός Ηλείας, καθώς στην περιοχή μας...
καταγράφεται η μεγαλύτερη συχνότητά τους, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια ο Δρ. Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ.

Η συστηματική μελέτη του φαινομένου στην χώρα μας απέδειξε ότι η δυτική Ελλάδα και ειδικότερα η Ηλεία και η Κέρκυρα είναι από τις περιοχές πουπλήττονται περισσότερο από έντονους ανεμοστρόβιλους κάτι το οποίο έχει διαπιστωθεί μέσα από την έρευνα του μετεωρολόγου, Δρ. Σιούτα, που έχει «χαρτογραφήσει» την συχνότητα των ανεμοστρόβιλων και έχει παράλληλα αξιολογήσει την επικινδυνότητά τους για τις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

«Στα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, προσδιορίσθηκε η βορειοδυτική Πελοπόννησος και ειδικότερα η περιοχή της Ηλείας, ως η συχνότερα πληττόμενη περιοχή από ανεμοστρόβιλους στην Ελλάδα. Ευνοϊκούς παράγοντες για τη δημιουργία του φαινομένου στην περιοχή, αποτελούν η γεωγραφική της θέση με τα ιδιαίτερα κλιματικά χαρακτηριστικά της, που διαμορφώνονται με τη δυτική γειτνίαση με τη θάλασσα και το χαμηλό υψόμετρο ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος του νομού», αναφέρει στην Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο μετεωρολόγος, Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, η επικρατούσα κίνηση των αερίων μαζών από δυτικές διευθύνσεις, μεταφέροντας μεγάλα ποσά υγρασίας στην περιοχή της Ηλείας, από το Ιόνιο, συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωση έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειαςη οποία είναι απαραίτητη για την δημιουργία ισχυρών ανεμοστρόβιλων.

Απροστάτευτος ο νομός μετά τις φωτιές

Ο Δρ. μετεωρολογίας του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών του ΕΛΓΑ, σημειώνει δε ότι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αύξηση του φαινομένου των ανεμοστρόβιλων στην Ηλεία, είναι και η αποψίλωση και απογύμνωση του εδάφους, που σημειώθηκε στον νομό ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

«Η αποψίλωση και απογύμνωση του εδάφους είναι σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση του φαινομένου και μπορώ να πω ότι οι φωτιές του 2007 με τις μεγάλες καταστροφές σε δασώδη περιοχή ευνοούν το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων. Είναι ένας παράγοντας που πιθανόν να συμβάλλει σε αύξηση του φαινομένου καθώς το γυμνό έδαφος αυξάνει την ατμοσφαιρική αστάθεια και την εμφάνιση ακραίων φαινομένων», τονίζει στην Εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο κ. Σιούτας.

Σχόλια