«Στρώνουν» τσιμέντο στο … μισό Φάληρο


«Τσιμεντένια» θα είναι η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, που αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Περιβάλλοντος στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας, με την υπογραφή του διάσημου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέτζο Πιάνο.
Με την επίκληση της βιωσιμότητας του σχεδιαζόμενου πάρκου των 600 στρεμμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Σηφουνάκης επιβεβαίωσε χθες στην Ολομέλεια της βουλής ότι η αύξηση της δόμησης θα καλύψει 4.000 τ.μ. από 2.500 τ.μ. που προέβλεπε η προμελέτη του έργου, με ανάλογη αύξηση της κάλυψης από τα 5.500 τ.μ. στα 8.600 τ.μ.

Σύμφωνα με τον υπουργό η οριστική μελέτη περιλαμβάνει τρεις προβλήτες στη θάλασσα με αναψυκτήρια και εστιατόρια, αθλητικές και εικαστικές υπαίθριες εγκαταστάσεις που προβλέπεται όμως να πολλαπλασιαστούν για να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίες και συντήρησης του πάρκου.

Έτσι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία στις οποίες φιλοξενούνται οι αλλαγές για το Φάληρο, γίνονται οι απαιτούμενες τροποποιήσεις και προστίθενται: χώροι συνάθροισης κοινού (π.χ. θερινοί κινηματογράφοι), χώροι στάθμευσης, συγκοινωνιακές και τεχνικές υποδομές αλλά και οι αναγκαίες προσχώσεις στο θαλάσσιο χώρο και τον αιγιαλό, η τοποθέτηση θαλασσίων αγωγών και προβλητών και εξέδρων, η πόντιση τεχνικών υφάλων. Ταυτόχρονα στις προβλήτες και τις εξέδρες επιτρέπεται η ανέγερση κτισμάτων με βάση τους όρους δόμησης της περιοχής και με μέγιστο ύψος που θα εγκρίνεται με απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι αλλαγές θεωρήθηκαν επιτακτικές ώστε να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε το έργο της ανάπλασης ύψους 200 εκ. ευρώ να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ήδη για την επέλαση του τσιμέντου έχει εκφραστεί αρνητικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δρομολογούνται αλλαγές επί το χείρον στο Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου με την προσθήκη νέων εμπορικών χρήσεων και προσχώσεων μέσα στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι τη μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου έχει χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα Νιάρχου το οποίο πραγματοποιεί και μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις στην περιοχή με τη δημιουργία της νέας Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής.

http://www.protothema.gr

Σχόλια