Το Bitcoin έφτασε τα $15.000 για πρώτη φορά -Θα μπορούσε να σώσει και τον κόσμο;


Το Bitcoin, το αινιγματικό και μερικές φορές μυστηριώδες κρυπτονόμισμα, ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 15.000 δολαρίων ανά νόμισμα, αφήνοντας όλους με την απορία αν υπάρχει τίποτα που το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο δεν μπορεί να κάνει.
Στο κάτω κάτω, μιλάμε για κομμάτια ενός κώδικα που άξιζαν μία πένα το 2010 και λιγότερα από 1.000 δολάρια πέρυσι. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι δεν η δημοφιλής πλατφόρμα παιχνιδιών Steam σταμάτησε τις συναλλαγές σε Bitcoin, η τιμή του έχει αυξηθεί κατά χιλιάδες δολάρια.
Πολλοί αναλυτές βλέπουν μια "φούσκα” έτοιμη να σκάσει, αλλά το μακροπρόθεσμο όραμα της bull market για το Bitcoin βλέπει την αξία του νομίσματος να προσθέτει ένα ή και δύο μηδενικά στο τέλος του νούμερου της τιμής του κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, αφού ακόμη και μεγάλοι και θεσμικοί επενδυτές ανταλλάσσουν μετρητά για Bitcoins.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να αμφισβητήσει κανείς ένα σενάριο που θέλει το Bitcoin να φτάνει μέχρι το 1 εκατ. δολάρια, αλλά ας πούμε ότι αυτό συμβαίνει.
Στη συνέχεια, το Bitcoin θα γίνει πραγματικά μια δυναμική που θα αλλάξει τον κόσμο. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο; Και μιλώ για περιπτώσεις που υπερβαίνουν το οικονομικό πεδίο.
Ιδού μια ιδέα για την αξιοποίηση του ενθουσιασμού γύρω από το Bitcoin: χρησιμοποιήστε το ως μέσο για την παροχή κινήτρων για την πιο υπεύθυνη και βιώσιμη παραγωγή ενέργειας.
Ενώ οι περισσότεροι αγοράζουν Bitcoin μέσω ανταλλακτηρίων, όπως τα πιο παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδονται από τις κεντρικές κυβερνήσεις, δεν υπάρχει κυβέρνηση που να εκδίδει νέα Bitcoins. Αντ’ αυτού, "εξορύσσεται" από υπολογιστές (mining) που επεξεργάζονται πολύπλοκους αλγόριθμους για τη δημιουργία νέων νομισμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι όσο περισσότερο αυξάνονται τα νομίσματα, τόσο περισσότερη υπολογιστική δύναμη χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα νέο. 
Όπως γράφει ο συνάδελφός μου Eric Holthaus, η εξόρυξη απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Τόσο πολλή, που στην πραγματικότητα ίσως είναι καιρός να αρχίσουμε να εξετάζουμε τις επιπτώσεις των κρυπτονομισμάτων στο παγκόσμιο κλίμα.
Αυτό θα γίνει ένα ιδιαίτερα πιεστικό θέμα εάν το ράλι του Bitcoin μόλις ξεκίνησε. Αν πραγματικά πλησιάσει μια τιμή ύψους 1 εκατ. δολαρίων, όπως άλλωστε κάποιοι πράγματι πιστεύουν, η ζήτηση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια παραγωγή και διανομή ενέργειας. Φανταστείτε την άνοδο των τιμών και τις διακοπές ρεύματος που θα μπορούσαν να συμβούν, καθώς οι πόροι θα διοχετεύονται στην εξόρυξη του πολυπόθητου νομίσματος.
Ιδού λοιπόν μια ιδέα: Καθώς τα έθνη εξετάζουν τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, ας σκεφτούμε επίσης τις απαιτήσεις ή τις ανταμοιβές των miners που επιλέγουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις δραστηριότητές τους. Ίσως ένα νέο ανταγωνιστικό κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να καταστεί πιο ανταγωνιστικό για τους miners που χρησιμοποιούν πράσινες πηγές ενέργειας.
Απλά μια σκέψη. Μπορεί να ακούγεται σαν ψευδής ελπίδα, αλλά έτσι φαινόταν και η ιδέα των 15.000 δολαρίων λιγότερο από ένα χρόνο πριν. Εάν αυτή είναι η πραγματική επανάσταση που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι, τα αποτελέσματά της μπορεί να είναι πολύ ευρύτερα από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν σήμερα. Ήρθε η ώρα να εξετάσετε τις πολλές δυνατότητες του Bitcoin πέρα από το "φούσκωμα" των ψηφιακών πορτοφολιών.

Του Eric Mack 
Το άρθρο είναι από συνεργάτη του Forbes και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

Σχόλια