Το ψηφιακό δολάριο ετοιμάζουν δύο εταιρείες-κολοσσοί του Bitcoin


Στο φετινό παγκόσμιο συνέδριο για τα κρυπτονομίσματα, το Consensus 2018, παρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εφαρμογές του Blockchain, της τεχνολογίας πίσω από το Bitcoin, καθώς και οι δυνατότητες πολλών κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο μια είδηση-βόμβα «έσκασε» από την Circle, μια νεοσύστατη επιχείρηση στο χώρο του Fintech, ή αλλιώς Financial Technology, δηλαδή των τεχνολογιών που έχουν εφαρμογές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ένας κλάδος που ανθίζει εξαιρετικά αυτήν την εποχή.
Η εταιρεία, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ανερχόταν μόλις στα 480 εκατ. δολάρια το 2016 (ιδρύθηκε πριν από 4 χρόνια), έκλεισε συμφωνία αξίας 110 εκατ. δολαρίων με την Bitmain Technologies Ltd, εταιρείας-κολοσσού στο χώρο του mining για Bitcoin. Της διαδικασίας εξόρυξης δηλαδή του πολύτιμου κρυπτονομίσματος μέσα από πολύπλοκες υπολογιστικές διαδικασίες - ένας άλλος κλάδος που επίσης ανθίζει αυτήν την εποχή (μια ματιά στις τιμές των σχετικών μηχανημάτων που πωλούνται στο ίντερνετ θα σας πείσει).
Το deal αυτό, το οποίο εκτοξεύει την απότιμηση της Circle πλέον στα 3 δισ. δολάρια, αφορά τη δημιουργία όχι ενός τυχαίου κρυπτονομίσματος, αλλά του κρυπτο-δολαρίου!
Το ψηφιακό δολάριο, ή αλλιώς USDC - USD Coin θα στηρίζεται στο αμερικανικό δολάριο, διαθέτοντας ισοτιμία 1 προς 1 με αυτό.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη υπόκειται σε "τρελή" μεταβλητότητα όπως τα περισσότερα κρυπτονομίσματα, διατηρώντας έτσι όλα τα πλεονεκτήματα τους (ταχύτατες συναλλαγές μηδενικού σχεδόν κόστους, διαφάνεια και βελτιστοποίηση μέσω της εξουδετέρωσης του ανθρώπινου παράγοντα), χωρίς το μεγάλο τους ελάττωμα, δηλαδή τη μεταβλητότητα.
Το κρυπτο-δολάριο θα μπορούσε να φέρει πραγματική επανάσταση στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, λύνοντας τα χέρια των διαδικτυακών ανταλλακτηρίων, καθώς τα μέχρι τώρα "δεσμευμένα" altcoins από το κυρίαρχο Bitcoin θα μπορούν να "μεταφράζονται" απ ευθείας σε δολάρια μέσω της ισοτιμίας με το USDC, χωρίς να απαιτείται συνθετική ισοτομία μέσω του Bitcoin. Το project αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μερικά χρόνια.
Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Σχόλια