ΠΡΟΣΟΧΗ στην ασφάλεια στο διαδίκτυο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!!

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορες απο αυτό εδω το βήμα περι ασφάλειας στο διαδίκτυο και το κατα πόσο είμαστε ανοιχτοί σε κάθε εισβολέα. Τα προσωπικά μας στοιχεία δεν είναι και τόσο προσωπικά. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι έχει προσωπικά στοιχεία,δεδομένα σε κάποιο σκληρό,usb,tablet,pc,mobile και ότι είναι ασφαλή. Δεν είναι. Μπορώ να σας δείξω χιλιάδες τρόπους που κάποιος με ελάχιστες γνώσεις hacking μπορεί να εισβάλλει και να τα δεί (στην καλύτερη των περιπτώσεων ).

Κάπου είχα διαβάσει ότι η ασφάλεια μας πωλείται στο deep Web έναντι των 5$, και όταν λέω η ασφάλεια μας εννοώ η ταυτότητα μας, το ID μας σε διάφορα sites, μεγάλες πιθανότητες να υπάρχει και ένας κλώνος της πιστωτικής μας κάρτας, καθώς και φωτογραφίες που έχουμε ανεβάσει σε διάφορα μέσα κοινωνικής "παγιδας" όπως την λέω.

Τελευταία βλέπουμε και διάφορα σποτάκια στην τηλεόραση που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο με αφορμή κυρίως το φαινόμενο " Μπλέ Φάλενα" που έστειλε πολλά παιδιά στο χώμα.

Ας είμαστε αντικειμενικοί και ας κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια. Κανένας απο εμάς ή έστω ελάχιστοι έχουμε ασχοληθεί με την ασφάλεια μας.
Σας είχα δείξει σε προηγούμενα post, πως η google, κρατάει ιστορικό για όλες τις επώνυμες κινήσεις μας, είτε αυτες αφορούν τις μετακινήσεις μας είτε τις αναζητήσεις μας στο διαδίκτυο είτε ακόμα ακόμα και προσωπικές πληροφορίες για εμάς που έχουμε δώσει.
Αρα, εαν η επίσημη Google δεν έχει πρόβλημα να σου δείξει ότι ξέρει σχεδόν τα πάντα για σένα, πόσο πρόβλημα θα έχει ένας κακόβουλος hacker, να τα πάρει και να τα εκμεταλευτεί προς συμφέρον του;


Αρκετά με το να σας δείξω πόσο εκτεθειμένοι είμαστε. Καιρός να σας πώ τι πρέπει να κάνετε.

1) Αναγνωριστε τι πραγματικά είναι το ID σας.
Ο υπολογιστής έχει μια διευθυνση, την λεγόμενη IP. Αυτή είναι μοναδιαία για κάθε υπολογιστή.
Η IP, είναι το διαβατήριο σας να μπορέσετε να μπείτε απο μια απλη σελίδα στο internet μέχρι να κάνετε και συναλλαγές διατραπεζικές. ΔΕΝ υπάρχει κανένας λόγος λοιπόν αυτή η διευθυνση IP που αφορά εσας, δεν την μοιράζετε όπου μπαίνετε. Γιαυτό λοιπόν καλό θα ήταν να έχετε στην συσκευή σας, όποια και αν είναι αυτή έναν IP changer. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ένα καλό VPN πρόγραμμα αρκεί να σας διασφαλίσει ανωνυμία. Με τον VPN (Virtual Privet Server), ενεροποιημένο ουσιαστικά μπορείτε να κάνετε ότι και πριν με την διαφορά ότι για το δίκτυο θα φαίνεστε ότι είστε π.χ. στην Γουατεμάλα, στην Κορέα κλπ κλπ. Άρα, πρώτη κίνηση διασφαλίζουμε την ID μας.

2) Γνωρίστε τους incognito browsers.
Πλέον σε όλες τις συσκευές ( Windows, Mac, Linux, Android, IOS) υπάρχει διαθέσιμος και ένας Browser που σου διασφαλίζει (σε συνδιασμό με τον VPN πάντα) την ανωνυμία σου. Ειδικότερα για τις συναλλαγες σας μέσω τραπεζικής πλατφόρμας είναι ότι καλύτερο. Ανοίξτε τον browser σας (για παράδειγμα θα κάνουμε τον Google Chrome) , κάι πάνω δεξιά πρέπει να υπάρχει ένα σύμβολο που σημαίνει ότι υπάρχει υπο-μενού.



Εκεί θα πρέπι να βρείτε την καρτέλα "new incognito window" ( Νέα ανώνυμη περιήγηση).

Απο την στιγμή που θα το ανοίξετε αυτό θα σας εμφανιστείε μια νέα καρτέλα, όπου ουσιαστικά θα μπορείτε να μπείτε παντου χωρις να κρατάει ιστορικό ο φυλλομετριτής σας και χωρίς να εμφανίζει λεπτομέριες που θα σας εκθέτουν.Ειδικά όταν κάνετε συναλλαγές είναι το λιγότερο που θα πρέπει να φροντίζετε.

3)Άφησα τελευταία τα Antivirus και  Antimalware προγράμματα γιατί λογικά οι περισσότεροι έχουν τουλάχιστον το ένα.
Είναι πολύ σημαντικό όμως να δείτε βήμα βήμα τις ρυθμίσεις τους έτσι ώστε να υπάρχει σωστή ασφάλεια έναντι ιών και malware.


Τα παραπάνω είναι ο πιο ευκολος και απλός τρόπος να είστε ασφαλείς. Είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ που θα πρέπει να κάνει ο καθένας έτσι ώστε να προστατεύεται.

Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που σας παρέχει ΠΛΗΡΗ ανωνυμία όμως αυτό θα εξηγηθεί κάποια άλλη στιγμη.

Το σημαντικότερο βέβαια όλων είναι ο παράγοντας άνθρωπος. Γιατί όσα τείχη προστασίας και αν βάλετε, όσες IP αλλάζετε εαν εσείς δίνετε προσωπικά δεδομένα μέσω πληροφοριών είτε φωτογραφιών στο δίκτυο τίποτα απο αυτά δεν μετράει.



Σχόλια