Τι να μην «ποστάρετε» στο Facebook


Όλος ο κόσμος στην οθόνη του υπολογιστή σας στην κυριολεξία πλέον. Φίλοι και γνωστοί, παλιοί και καινούργιοι, ένας χαμός μέσα από την άνεση του σπιτιού σας και όλα αυτά με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων.

Το περισσότερο από αυτό το υλικό διαθέτει σαφώς το Facebook, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα, κυριολεκτικά πλέον, να ξεδιπλώσετε κάθε στιγμή της ζωής σας στον κυβερνοχώρο και να τη μοιραστείτε με αυτούς που θέλετε… και χμμμ με κάποιους που σίγουρα δε θέλετε…

Γιατί δυστυχώς αγαπητοί αναγνώστες, ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι ένας συνεχόμενος παράδεισος όπως θα βόλευε να νομίζετε.

Το να εκθέτετε τα πολύ προσωπικά σας στοιχεία στο διαδίκτυο είναι το ίδιο και χειρότερο με το να τα τυπώνατε σε μια αφίσα και να στα κολλούσατε έξω από τον τοίχο του σπιτιού σας. Διαθέσιμα σε όλους. (Και όχι, δεν υπάρχει τίποτε που να είναι 100% ασφαλές στον κυβερνοχώρο και πόσο μάλλον το Facebook.)

Γι’ αυτό αγαπημένοι αναγνώστες, προσπαθήστε να έχετε στο νου σας μερικούς πολύ απλούς κανόνες για το τι αναρτάτε στο Facebook, απλά και μόνο για να μην πάρουν σάρκα και οστά κάποιες προθέσεις κακόβουλων χρηστών που εκμεταλλεύονται διαφορετικά τα στοιχεία, τα οποία αντλούν από τα κοινωνικά δίκτυα.

Στοιχεία γέννησης
Μη βάζετε την αληθινή ημερομηνία και τοποθεσία γεννήσεώς σας. Έχουν καταγραφεί περιστατικά, στα οποία έχει γίνει πλαστογράφηση εγγράφων με στοιχεία που είχαν αντληθεί από τις πληροφορίες που έδινε στο προφίλ του το θύμα. Κυρίως ψεύτικα πιστοποιητικά γέννησης και η συνέχεια έγκειται στη φαντασία του δράστη.

Τη διεύθυνση του σπιτιού σας
Ο νοών νοείτο και τι να πρωταναφέρω εγώ: Πρώην που σας έχουν βάλει στο μάτι; Πρώην από νυν που σας έχουν βάλει και αυτοί/ές στο μάτι; «Καλοί» συνάδερφοι; Ο μέσος κλέφτης της γειτονιάς σας; Ο επίμονος stalker που σας “κόλλησε” στο διαδίκτυο; Διαλέχτεεεε…

Το πότε απουσιάζετε από το σπίτι
Ε, αφού δώσατε τη διεύθυνσή σας (είπαμε ποτέ δεν το κάνουμε αυτό!), πληροφορήστε και τους διαρρήκτες για το πότε το σπίτι σας θα είναι άδειο και θα μπορέσει να δεχθεί την επίσκεψή τους. Μη το κάνετε ούτε αυτό!

Φωτογραφίες από «περίεργες» στιγμές σας
Εκτός το ότι μπορούν αυτές οι φωτογραφίες να σας κάνουν ρεζίλι, να σας βγάλουν κακό όνομα στη δικτυακή πιάτσα, μπορούν να σας κοστίσουν και μια θέση εργασίας. Επίσης αν νομίζετε ότι με το που τις σβήσετε ξεμπερδέψατε, μετά λύπης μου να σας πληροφορήσω πως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το διάστημα παραμονής των αρχείων στους servers της Facebook. Αν κάποιος έχει το direck link της «άτακτης» πόζας σας, ενδεχομένως να έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή για αρκετό διάστημα ακόμα.

Εξομολογήσεις
Τώρα και εσείς θεωρείτε πρέπον να τα πείτε όλα στη σελίδα σας; Τι είναι, ο ιερέας της γειτονιάς σας ή ο ψυχολόγος σας; Τίποτε από τα δύο! Οπότε, αν σιχαίνεστε το αφεντικό σας, αν απατήσατε το έτερον ήμισυ, αν διαπράξατε και κανένα ριφιφί, μην το μοιραστείτε στο FB. Ακόμα και σε κλειστό group να έχετε δώσει δικαίωμα πρόσβασης σε δεδομένες στιγμές, η εταιρία έχει το δικαίωμα να ανατρέξει στα logs σας. Και ποτέ δεν ξέρεις…

Στοιχεία και ονόματα των παιδιών σας
Τα παιδιά πέφτουν συχνά θύματα κακόβουλων ενεργειών. Όσες περισσότερες είναι οι πληροφορίες που μοιράζεστε για το παιδί σας τόσο περισσότερο το εκθέτετε σε αχρείαστο ενδεχόμενο κίνδυνο. Μην κάνετε tag σε φωτογραφίες το όνομα του παιδιού σας, αν το κάνει κάποιος άλλος αφαιρέστε το ή ζητήστε του να κατεβάσει αμέσως τη φωτογραφία. Το συγκεκριμένο δεν είναι καθόλου αστείο.


http://www.ipop.gr/

Σχόλια