Ο Έλληνας «κύριος Bitcoin» μιλά για το ακριβότερο νόμισμα του κόσμου

Στο ξεκίνημα του 2017 το bitcoin ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια. Για μία ακόμη φορά, προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας, την ώρα που πολλοί παραμένουν με την απορία “τι είναι το bitcoin;”
Tην απάντηση θα επιχειρήσει να δώσει ο Έλληνας από... τα Άνω Πατήσια, Ανδρέας Αντωνόπουλος. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για το bitcoin, επένδυσε επιχειρηματικά στο πεδίο των ψηφιακών νομισμάτων που βασίζονται σε λογισμικό κρυπτογράφησης και, πλέον, γυρίζει όλο τον κόσμο και δίνει διαλέξεις.


Το CNN Greece τον... εντόπισε στο Βιετνάμ και ο κ. Αντωνόπουλος επιχείρησε να απαντήσει απλοϊκά, τι είναι το bitcoin:
“Είναι ένα νόμισμα το οποίο είναι ψηφιακό, το οποίο δεν ελέγχεται από κανέναν, από καμία τράπεζα και καμία κυβέρνηση και το οποίο επιτρέπει στον κόσμο να το χρησιμοποιεί όπως τα μετρητά. Μπορείς να το στέλνεις μέσω mail από τον έναν στον άλλο, σχεδόν στιγμιαία, οπουδήποτε στον κόσμο. "Μεγάλωσε" με το Ίντερνετ και αποτελεί μία μορφή χρήματος για το Ίντερνετ. Είναι πολύ περισσότερα από αυτό αλλά αυτή είναι μία βασική επεξήγηση”.
Ο κ. Αντωνόπουλος, αναλύοντας τη θέση γιατί το bitcoin αποτελεί μία δύναμη εκδημοκρατισμού και μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναφέρει: “Νομίζω ότι ένα από τα πράγματα που έχουμε δει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι ότι το νόμισμα αποτελεί μία μορφή δύναμης. Και όταν αυτή η δύναμη συγκεντρώνεται στις κυβερνήσεις, υπάρχει μία τάση κακής χρήσης της. Αν κοιτάξετε ιστορικά, τα εθνικά νομίσματα αντέχουν κατά μέσο όρο περίπου τριάντα χρόνια, προτού κυλήσουν στον υπερπληθωρισμό, την υποτίμηση και εκεί που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τη δύναμη του νομίσματος για να δημιουργήσουν κρυμμένους φόρους μέσα από τον πληθωρισμό. Να αφαιρέσουν χρήματα από συνταξιούχους, αποταμιεύσεις αλλά και επενδυτές, για να καλύψουν τα χρέη τους.
bitcoin2
Βλέπουμε αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν ξανά και ξανά σε πολλά και διαφορετικά νομίσματα. Μπορείτε να μετρήσετε στο ένα χέρι τον αριθμό των νομισμάτων που άντεξαν περισσότερο από 30 χρόνια και δεν αντιμετώπισαν τέτοια φαινόμενα.
Το bitcoin είναι μία νέα επιλογή, μία νέα μορφή νομίσματος, ένα σύστημα νομίσματος που δεν ελέγχεται από κυβερνήσεις και λειτουργεί στο Ίντερνετ, χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό πρωτόκολλο και για το οποίο εξασφαλίζεται τη λειτουργία του από τη συνεργασία χιλιάδων συμμετεχόντων εκ των οποίων κανένας δεν έχει τον έλεγχο. Δεν υπάρχει καμία κεντρική τοποθεσία, όπως άλλωστε είναι η δομή του Web και του email και για αυτόν το λόγο απελευθέρωσαν την επικοινωνία. Το bitcoin έφερε την απελευθέρωση του νομίσματος στους ιδιώτες. Και μοιάζει να είναι μία ιδέα που προχωράει”.
Στην ερώτηση αν το 2017 είναι η χρονιά του bitcoin, εκείνος προειδοποιεί για τις επερχόμενες διακυμάνσεις του:
“Νομίζω ότι από το 2009 μέχρι τώρα, κάθε έτος είναι η χρονιά του bitcoin και των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Θα δούμε ακόμη πολλές αναταράξεις, μεγάλη ένταση και περιμένω ότι το bitcoin θα ανεβαίνει ψηλά πολύ γρήγορα και πιθανότατα, θα πέφτει χαμηλά πολύ γρήγορα. Θα έχει πολλές διακυμάνσεις. Είναι ακόμη ένα μικρό νόμισμα που χρησιμοποιείται ως “καταφύγιο” για πολύ μεγάλες οικονομίες. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι το χρησιμοποιούν ως μέσο αποφυγής ελέγχου των ισοτιμιών και της υποτίμησης του δικού του νομίσματος. Αναμένω να δούμε πολλά συναρπαστικά γεγονότα αλλά είναι ακόμη πολύ πρώιμη εποχή για το bitcoin. Είναι λίγο όπως ήταν το Ίντερνετ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ‘90.
Ο κ. Αντωνόπουλος είναι αρνητικός στην προοπτική μία χώρα να υιοθετήσει το bitcoin, αλλά όχι για τους προφανείς λόγους:
“Δεν νομίζω ότι καμία χώρα θα έπρεπε να υιοθετήσει το bitcoin ως εθνικό νόμισμα. Νομίζω ότι η ιδέα των εθνικών νομισμάτων ως μορφή μονοπωλίου και η οποία επιβάλλεται στους πολίτες είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτό το χάος στις ισοτιμίες των νομισμάτων σήμερα.
Νομίζω ότι το bitcoin αποτελεί μία δυνατότητα επιλογής για τους πολίτες να το υιοθετήσουν αν το επιθυμούν και δεν θα έπρεπε να επιβληθεί από κυβερνήσεις. Στην πραγματικότητα, αποτελεί το αντίθετο της επιβολής ενός κρατικού νομίσματος”.
bitcoin3
Τι απαντά, όμως, σε εκείνους που χαρακτηρίζουν το bitcoin ένα σχήμα Πόντζι ή μία οικονομική φούσκα που σε λίγο θα σκάσει; “Για να υπάρχει ένα σχήμα Πόντζι, κάποιος χρειάζεται τον “κ. Πόντζι” και το σχήμα. To bitcoin δεν έχει τίποτα από τα δύο. Δεν υπάρχει κανείς που να το ελέγχει ή να ωφελείται απευθείας από την ανάπτυξη του bitcoin, πέρα από το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο bitcoin έχουν κάτι να κερδίσουν αν γίνει δημοφιλές. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε νόμισμα ευνοεί αυτούς που το υιοθέτησαν πρώτοι, κάθε τεχνολογία έχει παρόμοιο μονοπάτι. Οι πρώτοι που το υιοθετούν, κερδίζουν τα περισσότερα, όπως οι πρώτοι άνθρωποι που υιοθέτησαν το Ίντερνετ κέρδισαν τα περισσότερα από το Διαδίκτυο. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ένα σχήμα Πόντζι για αυτόν το λόγο.
Είναι μία φούσκα; Νομίζω, ναι. Δεν είναι η πρώτη άλλωστε, είναι η πέμπτη φορά που συμβαίνει. Ένας λόγος για τον οποίο το Bitcoin δημιουργεί αυτές τις φούσκες είναι ότι πρόκειται για ένα μικρό νόμισμα, είναι παγκόσμιας εμβέλειας, είναι πολύ ανοιχτό στις διαπραγματεύσεις και ως αποτέλεσμα έχεις αυτές τις συναισθηματικές αποκρίσεις.

Αυτήν την στιγμή ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος που ανεβαίνει η τιμή και αυτό θα προκαλέσει την άνοδό του σε τιμές που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Και μετά η τιμή θα ξαναπέσει. Έχουμε δει αυτές τις μεταβολές όπου πάει γρήγορα πολύ ψηλά και με τον ίδιο τρόπο πολύ χαμηλά”.
bitcoin1
Προβλέποντας το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρει: “Μπορώ να κάνω κάποιες προβλέψεις πολύ άνετα. Νομίζω ότι στο μέλλον θα δούμε έναν κόσμο όπου ψηφιακά ανεξάρτητα ιδιωτικά νομίσματα, όπως το bitcoin, αποκεντρωμένα νομίσματα που δεν ελέγχονται από κανέναν. που βασίζονται σε δικτυακή συνεργασία βασισμένη στο διαδίκτυο, με ανοιχτή πρόσβαση για όλους. Νομίζω ότι θα μπορέσουν να συνυπάρξουν με επιτυχία μαζί και με τα εθνικά νομίσματα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα σπάσουμε το μονοπώλιο των εθνικών νομισμάτων και θα δούμε αρκετά ψηφιακά νομίσματα που θα βασίζονται στη διαδικτυακή συνεργασία. Είτε αυτά θα είναι το bitcoin, είτε κάτι άλλο, είτε με άλλο όνομα ή με διαφορετική τεχνολογία... Δεν έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι στο μέλλον θα έχουμε εθνικά ψηφιακά νομίσματα, καθώς και ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα που δεν θα ελέγχονται από τράπεζες.
Ρίχνοντας “φως” στην πορεία του, από την Ελλάδα μέχρι σήμερα, ο κ. Αντωνόπουλος εξιστορεί: “Κάθε πορεία ξεκινάει με το πρώτο βήμα. Ασχολήθηκα με τους υπολογιστές όταν ήμουν λίγο μεγαλύτερος από δέκα ετών, στην Ελλάδα. Οι υπολογιστές με ενθουσίαζαν από πολύ μικρή ηλικία. Έφυγα από την Ελλάδα 19 ετών για να σπουδάσω Επιστήμη των Υπολογιστών στο Λονδίνο, διανεμημένα συστήματα και ασφάλεια υπολογιστών. Ανέπτυξα, λοιπόν, ένα ενδιαφέρον στα ψηφιακά νομίσματα και την οικονομία. Όταν ανακάλυψα το bitcoin, αρκετά αργά, στο ξεκίνημα του 2012, με συνεπήρε και έγινε για μένα πλήρης απασχόληση. Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου και την ικανότητά μου στην επικοινωνία και να γυρίζω τον κόσμο εξηγώντας στον κόσμο τι είναι το bitcoin. Από την άλλη, μία από τις σημαντικές επιρροές στη ζωή μου ήταν το γεγονός ότι μεγάλωσα στην Ελλάδα, με πολλές νομισματικές κρίσεις, μεγάλες υποτιμήσεις, την υιοθέτηση του ευρώ και κατόπιν την οικονομική κρίση που επηρέασε την οικογένειά μου. Βλέποντας τη ζημιά που έγινε από το συνδυασμό της πολιτικής και της νομισματικής εξουσίας, έμαθα πολλά για το πώς επηρεάζονται οι άνθρωποι και οι χώρες”.

http://www.cnn.gr

Σχόλια