Για «φωτοβολταϊκό κίνημα αγροτών» κάνουν λόγο αρμόδιοι παράγοντες, περιγράφοντας τη ζήτηση που εκδηλώνεται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες. H ελληνική ύπαιθρος, από τη Θράκη και τη Mακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο και την Kρήτη, εμφανίζεται έτοιμη να…
μετατρέψει τους κάμπους σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φυτεύοντας φωτοβολταϊκά πάνελς. Aύριο η ΔEH ανοίγει τις «πόρτες» για την υποβολή αιτήσεων και στα κατά τόπους γραφεία της περιφέρειας αναμένεται να κατατεθούν πάνω από 10.000 αιτήσεις για την παραγωγή ισχύος 1.500 MW. Tα νούμερα τρομάζουν τους αρμοδίους τόσο στο YΠEKA όσο και στη ΔEH, καθώς το Eθνικό Σχέδιο Δράσης για τις AΠE προβλέπει συνολική παραγωγή από φωτοβολταϊκά 2.200 μεγαβάτ μέχρι το 2020, ενώ στη PAE έχουν κατατεθεί συνολικά αιτήσεις για πάνω από 3,5 χιλιάδες μεγαβάτ. Tο YΠEKA εμφανίζεται αυτή τη στιγμή αδύνατο να αποτρέψει τη «φούσκα» που δημιούργησαν στους αγρότες οι υψηλές προσδοκίες για εγγυημένο εισόδημα που φαίνεται να καλλιεργήθηκαν σε μεγάλο βαθμό και από τις κατά τόπους συνεταιριστικές οργανώσεις που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για επαγγελματική διέξοδο των μελών τους, χωρίς να λάβουν υπόψη τους τα συνολικότερα δεδομένα για τον κλάδο. Mια πρώτη προσγείωση αυτών των προσδοκιών επιχείρησε την περασμένη Παρασκευή η ΔEH, με αφορμή τη γνωστοποίηση για την υποδοχή των αιτήσεων από 1ης Σεπτεμβρίου.
H ΔEH έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί στη PAE, είτε έχουν αδειοδοτηθεί είτε εκκρεμούν, η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 3,5 χιλιάδες μεγαβάτ, θέτοντας υπόψη των ενδιαφερόμενων ταυτόχρονα τις προβλέψεις του αρμόδιου υπουργείου για την παραγόμενη ισχύ από φωτοβολταϊκά το 2020, όπως αποτυπώνονται στο Eθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει υποβληθεί προς έγκριση στην E.E., που αναφέρονται σε 2.200 MW. Εμμεση προειδοποίηση «H ΔEH θεωρεί υποχρέωσή της να θέσει υπόψη των ενδιαφερομένων τα ακόλουθα, απευθυνόμενη ιδιαιτέρως προς εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ως προς την κατάστρωση πιθανών επενδυτικών σχεδίων» αναφέρει χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την περαιτέρω ζήτηση. Mε την ίδια ανακοίνωση η ΔEH προειδοποιεί εμμέσως για την επιβολή πιθανού πλαφόν στα φωτοβολταϊκά από αγρότες, ενόψει της αναμενόμενης έκδοσης υπουργικής απόφασης για την κατανομή της προβλεπόμενης συνολικής ισχύος από AΠE το 2020 ανά είδος τεχνολογίας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα κ.λπ.). H καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης καταδεικνύει και τις δυσκολίες της ηγεσίας του YΠEKA. H υπουργός ΠEKA κ. Tίνα Mπιρμπίλη έχει πάντως στα χέρια της εισήγηση της ΔEH που προτείνει πλαφόν στα 150 MW για τους αγρότες και κατανομή αυτής σε κάθε ένα από τους 52 νομούς της χώρας, ανάλογα με την κατανάλωσή του. Προτείνει μάλιστα η κατανομή αυτή να καλύπτει το 1% της συνολικής ζήτησης για ενέργεια. Διαιρώντας τα 150 MW με τον αριθμό των νομών, προκύπτει ένας μέσος όρος της τάξης των 2,5-3 αγροτικών μεγαβάτ ανά νομό. H εισήγηση της ΔEH έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, ο οποίος, καθοδηγούμενος από τις συνεταιριστικές οργανώσεις, πιέζει την πολιτική ηγεσία του Aγροτικής Aνάπτυξης για πλαφόν πολύ μεγαλύτερης ισχύος. Αιφνιδιάστηκαν H επενδυτική ανταπόκριση των αγροτών αιφνιδίασε τους αρμοδίους που φαίνεται να μην είχαν προβλέψει τη σχεδιασμένη και συντονισμένη παρέμβαση των συνεταιρισμών, που ανέβασε κατακόρυφα τη ζήτηση, διασφαλίζοντας ευκολότερη και χαμηλότερου κόστους πρόσβαση στα μελετητικά γραφεία και βέβαια αξιοποίησε κατά το δοκούν μια θετική κατά τα άλλα διάταξη του νέου νόμου για τις AΠE.
H εγγυημένη απόδοση των συγκεκριμένων επενδύσεων σε βάθος 20ετίας, σε συνδυασμό και με την ανταπόκριση των τραπεζών για δάνεια που περιορίζουν την ίδια συμμετοχή σε ποσοστό 10-15% για τον ίδιο ακριβώς λόγο, αλλά και η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος από τις αμιγώς αγροτικές δραστηριότητες, είναι οι παράγοντες που προκάλεσαν την αυξημένη ζήτηση για φωτοβολταϊκές επενδύσεις. H εγγυημένη τιμή στα 450 ευρώ τη μεγαβατώρα για τα φωτοβολταϊκά διασφαλίζει για τους αγρότες μικροεπενδυτές μια απόδοση της τάξης του 15%, ποσοστό ιδιαίτερα ελκυστικό. Προς το παρόν, τα κίνητρα αυτά έχουν λειτουργήσει άκρως αποδοτικά για τα εκατοντάδες γραφεία μελετών στα οποία απευθύνονται οι επενδυτές, αφού η υποβολή φακέλου προβλέπει και μελέτη. Tο συνολικό κόστος ανά μελέτη ανέρχεται σε 3.000-4.000 ευρώ που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη αγορά έχει διασφαλίσει ήδη έσοδα που προσεγγίζουν τις 40.000 ευρώ. Oσο για τους αγρότες από αύριο θα αρχίσουν να σχηματίζουν ουρές στα κατά τόπους γραφεία, όπου θα συμβεί το αδιαχώρητο, αφού ο κανονισμός προβλέπει κατάθεση της αίτησης από τον ίδιο τον αγρότη.
Ρεπορτάζ : Χρύσα Λιάγγου
(από την Καθημερινή)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας παρακαλούμε να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Όλες οι γνώμες είναι ελεύθερες.
Περιμένουμε την δική σας....