Κινητό τηλέφωνο «διαβάζει» τα αισθήματα


Επιστήμονες εφήρμοσαν μία καινούρια τεχνολογία η οποία μπορεί να διακρίνει εάν κάποιος είναι χαρούμενος, λυπημένος, εκνευρισμένος η ακόμα και εάν...βαριέται.

Το σύστημα αναγνώρισης φωνής "EmotionSense" θα αλλάξει το πως οι ψυχολόγοι μελετούν τα αισθήματα, τις ψυχικές ορέξεις και την κοινωνική συμπεριφορά.

Ευελπιστούν να εφαρμόσουν την καινούρια τεχνολογία σε κινητά τηλέφωνα και να καταλάβουν με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερης δειγματοληψίας, τι κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν έτσι όπως συνηθίζουν.

Τα αποτελέσματα από ένα αρχικό τεστ αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που κάνουν χρήση του τηλεφώνου είναι πιο χαρούμενοι στον τόπο κατοικίας τους, λιγότερο χαρούμενοι στον τόπο εργασίας τους και επιδεικνύουν δυνατότερα αισθήματα αργά το απόγευμα.

Το καινούριο τηλέφωνο, χρησιμοποιεί την νέα τεχνολογία αναγνώρισης φωνής για να πραγματοποιήσει την κατανομή των συγκεκριμένων, ευρέων αισθημάτων και μία συσκευή GPS για να δίνεται το στίγμα της τοποθεσίας από την οποία γίνεται το τηλεφώνημα.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από επιστήμονες υπολογιστών και ψυχολόγους του Cambridge. Η αναγνώριση φωνής γίνεται μέσω αισθητήρων οι οποίοι βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω σε κανονικά smartphones και πραγματοποιούν την εν λόγω εργασία για να ξεδιαλύνει το πως τα καθημερινά εμπόδια και συμβάντα επηρεάζουν την ψυχολογική διάθεση του καθενός.

Εν συνεχεία τα δείγματα αυτά κατανέμονται στατιστικά σε σχέση με το περιβάλλον του κάθε χρήστη, την ώρα της ημέρας και τη διαπροσωπική σχέση μεταξύ κληθέντος και καλούντος.

Η δειγματοληψία είχε εύρος 18 ατόμων και διάστημα 10 ημερών όπου τους ζητήθηκε να καταγράφουν την ψυχολογική τους κατάσταση σε ένα ημερολόγιο πριν από κάθε τηλεφώνημα που πραγματοποιούσαν.

Το GPS συνδέει την ψυχολογία με την τοποθεσία, ενός μέσω BlueTooth μπορούν να καταλάβουν με ποιον βρίσκεται το κάθε άτομο τη στιγμή του τηλεφωνήματος. Το λειτουργικό σύστημα είναι έτσι εγκατεστημένο πάνω στο κινητό τηλέφωνο έτσι ώστε η ανάλυση των δεδομένων να γίνεται τοπικά και μετά την αποστολή τους, να διαγράφονται από το τηλέφωνο προκειμένου να μην υπάρχει κίνδυνος αφομοίωσης προσωπικών δεδομένων.

http://www.protothema.gr

Σχόλια