Το εθνικό πανεπιστήμιο της αμυντικής τεχνολογίας της Κίνας έχει σχεδιάσει τον γρηγορότερο υπερυπολογιστή παγκοσμίως με ταχύτητες 43 τοις εκατό μεγαλύτερες από τα προηγούμενα συστήματα, δήλωσε η εταιρία Nvidia, η οποία παρείχε τα μέρη για την κατασκευή του.
Ο υπερυπολογιστής "tianhe-1A" του πανεπιστημίου, έκανε ένα νέο ρεκόρ απόδοσης της τάξης των 2.507 petaflops, ή αλλιώς περισσότερους από 2 quadrillion υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, δήλωσε ο Sumit Gupta, ο διευθυντής παραγωγής της Nvidia, σε μια τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Αυτό θα τον έκανε γρηγορότερο από οποιοδήποτε σύστημα του καταλόγου των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών του πλανήτη που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, τόνισε ο Gupta.
Η Κίνα επενδύει στους υπερυπολογιστές για να βελτιώσει την έρευνα και την προσομοίωση για τη διαμόρφωση του κλίματος, των οικονομικών, την εναλλακτική ενέργεια, τη σεισμική απεικόνιση και την εθνική άμυνα.
Δεδομένου ότι η Κίνα άρχισε να επενδύει στην τεχνολογία το 2002, αυτή την στιγμή καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως στη γενική δύναμη υπολογιστών υψηλής απόδοσης, ακολουθώντας κατά πόδας τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Έχουν βασικά αναγνωρίσει το γεγονός ότι πρέπει να επενδύσουν σε υπολογιστές υψηλής απόδοσης για να συνεχίσουν να προωθούν την τεχνολογία τους, για να συνεχίσουν να προωθούν την έρευνα και την επιστήμη τους" δήλωσε ο Gupta.
"Αυτό είναι μια διαπίστωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κάνει περίπου 50 έτη πιο πριν", πρόσθεσε.
175.000 laptop
Ο "tianhe-1A" χρησιμοποιεί 7.168 μονάδες επεξεργασίας γραφικών tesla M2050 της Nvidia και 14.336 τσιπ της Intel Corp. Χρησιμοποιεί την ισχύ τρεις φορές αποτελεσματικότερα από τους τωρινούς υπερυπολογιστές, σύμφωνα με την εταιρία Nvidia, η οποία στεγάζεται στην Santa Clara της California, και η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία τσιπ γραφικών, μετά την Intel.
Ο υπερυπολογιστής είναι πιθανό να είναι ο γρηγορότερος στον κόσμο, όταν παρουσιαστεί ο επίσημος κατάλογος στις 15 Νοεμβρίου, δήλωσε ο Jack Dongarra, ένας επιστήμονας υπολογιστών, που βοηθά να διατηρηθεί αυτή η λίστα.
"Δεν ξέρω για κανέναν άλλο υπερυπολογιστή που να είναι ισάξιος με αυτόν" τόνισε.
Το σύστημα, που στεγάζεται στο εθνικό κέντρο Υπερυπολογιστών στην Tianjin, έχει τη δύναμη υπολογισμού 175.000 lap-top, δήλωσε η Nvidia.
Το petaflop είναι το μέτρο της ταχύτητας επεξεργασίας ενός υπολογιστή και μπορεί να εκφραστεί ως χίλια τρισεκατομμύρια, ή quadrillion, διαδικασίες ανά δευτερόλεπτο.
Η ταχύτητα αυτής της μηχανής είναι 2.5 petaflops.
"Η επιστημονική έρευνα που είναι τώρα δυνατή με ένα σύστημα αυτής της κλίμακας είναι σχεδόν χωρίς όρια" ανέφερε ο Liu Guangming, Πρόεδρος του κέντρου της Tianjin.
"Δε θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχέστεροι με τα αποτελέσματα" πρόσθεσε.
Οι ανώτεροι υπάλληλοι του κέντρου υπερυπολογιστων στην Tianjin και οι ομόλογοί τους στην πληροφορική, στο τμήμα του εθνικού πανεπιστημίου της αμυντικής τεχνολογίας δεν αποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.
Oak Ridge "Jaguar"
Ο νέος υπολογιστής δεν καταγράφεται αυτή την περίοδο στους ιστοχώρους καμίας εκ των παραπάνω εταιριών.
Η Κίνα είχε δύο από τους 10 κορυφαίους υπολογιστές στον κατάλογο του Ιουνίου για τους γρηγορότερους υπολογιστές παγκοσμίως, έναντι 7 των ΗΠΑ.
Ο γρηγορότερος υπολογιστής στον τρέχοντα κατάλογο είναι ο "Jaguar", κατασκευασμένος από την εταιρία Cray, ο οποίος βρίσκεται στο εθνικό εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τένεσι.
Ο "Jaguar" έχει φτάσει τα 1.75 petaflops στη δοκιμή.
Τον Ιούνιο, ο υπερυπολογιστής "Nebulae" της Κίνας, στο εθνικό κέντρο υπερυπολογιστών στη Shenzhen, κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ταχύτητα στα 1.271 petaflops.
Οι ΗΠΑ έχουν αντικατασταθεί ξανά στην πρώτη θέση για τον γρηγορότερο υπολογιστή στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να ξανακερδίσουν την κορυφή.
Το 2002, η Ιαπωνία κατέλαβε την πρώτη θέση με το γήινο προσομοιωτή.
Ο "tianhe-1A", αντίθετα με τον "Jaguar", στηρίζεται σε ένα συνδυασμό αμερικανικών επεξεργαστών και κινεζικής τεχνολογίας, δήλωσε ο Dongarra, ο οποίος είναι ο διευθυντής του καινοτόμου εργαστηρίου υπολογιστών στο πανεπιστήμιο του Τένεσι.
"Η διασύνδεση, αυτό το πράγμα που κινεί τις πληροφορίες από διαδικασία σε διαδικασία, είναι βασισμένη στην Κινέζικη τεχνοτροπία ανέφερε.
"Αυτό είναι σημαντικό υπό την έννοια ότι η τεχνολογία δεν είναι καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ" πρόσθεσε.
Οι Κινέζοι μπορούν να προσπαθήσουν να αντικαταστήσουν τους αμερικανικούς επεξεργαστές με δικούς τους στα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο Dongarra.
http://www.protothema.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας παρακαλούμε να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Όλες οι γνώμες είναι ελεύθερες.
Περιμένουμε την δική σας....