Μίχαλος: "O κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί"


''O κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί, δυστυχώς, παρά τις θυσίες'' σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος με αφορμή την έλευση του νέου έτους 2011 .

Στη δήλωσή του ο κ. Μίχαλος σημειώνει ότι το 2010 χαρακτηρίστηκε από μια βαθιά οικονομική ύφεση, η οποία έθεσε σε δοκιμασία τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και το 2011 θα είναι καθοριστική χρονιά για την έξοδο από την κρίση και συνεχίζει: ''Το 2010 πολυάριθμες επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους, ή να τη μεταφέρουν στο εξωτερικό, προκειμένου να επιβιώσουν. Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.

Δυστυχώς, παρά τις θυσίες, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί.

Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, αποφάσισε για φέτος να ματαιώσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του που δίδεται με την ευκαιρία του νέου έτους προς τιμήν του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη, αλλά και καθοριστική στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση. Θα χρειαστεί συναίνεση, υπευθυνότητα και συμμετοχή από όλους: πολιτεία, κόμματα, φορείς και κοινωνία. Θα χρειαστεί, κυρίως, ένα νέο μείγμα πολιτικής. Με ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Με έναν μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που θα χαρακτηρίζεται από τη λογοδοσία και την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Για να μπορέσει, ωστόσο να παράγει καρπούς η ιδιωτική πρωτοβουλία, απαιτείται ένα γόνιμο περιβάλλον: με λιγότερους φόρους, με λιγότερη γραφειοκρατία, με απλούστερους και σαφείς κανόνες λειτουργίας. Απαιτείται όμως παράλληλα και από τις επιχειρήσεις συνένωση δυνάμεων και στρατηγικές κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα, υγιή και δυναμικά επιχειρηματικά σχήματα. Απαιτείται, πάνω απ'όλα, ρίσκο, καινοτομία και δημιουργικότητα.

Στη δύσκολη μάχη απέναντι στην κρίση, δεν περισσεύει κανείς. Με ενότητα και σωστές αποφάσεις, η χώρα μας μπορεί να κερδίσει ένα πραγματικά καλύτερο αύριο».

Πηγή: AΠΕ

Σχόλια