Συνεχίζεται η έρευνα για το φαινόμενο του θανάτου των μελισσών


Γιατί πεθαίνουν οι μέλισσες; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ανεπαρκείς όσες εξηγήσεις δόθηκαν ως τώρα και ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Γεωργίας, στη βάση σχετικής εισήγησης του επιτρόπου Τζον Νταλί, η έρευνα θα πρέπει να περιλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις για μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν υπέρ της μακροημέρευσης των μελισσών, τα οποία θα ενταχθούν στη νομοθεσία για την υγεία των ζώων - που προβλέπεται να είναι εφαρμόσιμη το 2012.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία στην ΕΕ υπάρχουν κάπου 700.000 μελισσοκόμοι, το 97% των οποίων όμως δεν είναι επαγγελματίες. Η συνολική παραγωγή μελιού αγγίζει τους 200.000 τόνους ετησίως.

Κατά τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί στο παγκόσμιο πρόβλημα (που είναι ο θάνατος των μελισσών) οι αρρώστιες, τα φυτοφάρμακα και τα τοξικά εντομοκτόνα ασφαλώς επηρεάζουν τον χρόνο ζωής μιας μέλισσας, ενδεχομένως και η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με μια μελέτη, οι μέλισσες που τρέφονται με τη γύρη πολλών και διαφορετικών φυτών είναι σε καλύτερη υγεία από αυτές που τρέφονται με τη γύρη ενός μόνο φυτού. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι μέλισσες στη γονιμοποίηση των φυτών, κατά συνέπεια σε ολόκληρη τη διατροφική αλυσίδα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια