Καντάφι: Οι διαδηλωτές θα τιμωρούνται με θάνατο!


Ο ηγέτης της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι προτίθεται να παραμείνει στη χώρα του ως "επικεφαλής της επανάστασης", καθώς εκτιμά ότι δεν κατέχει επίσημη θέση, από την οποία μπορεί να παραιτηθεί.

"Θα πεθάνω σαν μάρτυρας, δεν θα φύγω από τη χώρα", τόνισε.

Την ίδια ώρα, απείλησε ευθέως με θάνατο όλους όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Με βάση τους νόμους της Λιβύης όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο".

"Κανένας τρελός δεν θα μπορέσει να κομματιάσει τη χώρα μας", πρόσθεσε, απειλώντας ότι θα "καθαρίσει" τη χώρα "από σπίτι σε σπίτι" καλώντας το στρατό και την αστυνομία να ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. "Παραδώστε τα όπλα σας αμέσως, διαφορετικά θα γίνουν σφαγές", προειδοποίησε τους διαδηλωτές.

Στο διάγγελμά του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε "βεδουίνος πολεμιστής", που χάρισε "δόξα" στους Λίβυους και είπε ότι η εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό "διαστρεβλώνεται".

"Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε" τόνισε επίσης.

Το βράδυ της Δευτέρας, ο Καντάφι παρουσιάστηκε στην τηλεόραση για να διαψεύσει τις φήμες περί αποχώρησής του για τη Βενεζουέλα.



Βία και χάος

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός της λαϊκής εξέγερσης στη χώρα ειναι τραγικός, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για 560 νεκρούς και 1.400 αγνοούμενους. Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) έλαβε "απεγνωσμένες εκκλήσεις" και επικοινώνησε με τις λιβυκές αρχές στη Γενεύη προτείνοντας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.

Η κατάσταση στην Λιβύη είναι πλέον εκτός ελέγχου, ενώ στην Τρίπολη πολλοί ξένοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας επικρατεί συνωστισμός αφού εκατοντάδες αλλοδαποί αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμαντ Αμπούλ Γέιτ, οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης του αεροδρομίου της Βεγγάζης, βομβαρδίστηκαν με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η προσέγγιση αεροσκαφών.

Το μεσημέρι της Τρίτης, οι αρχές της χώρας επέτρεψαν σε δύο αιγυπτιακά μεταγωγικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στη Λιβύη για να παραλάβουν Αιγύπτιους εργάτες. Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ, η Egyptair θα στείλει εντός της ημέρας τέσσερα αεροσκάφη για να παραλάβουν όλους τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει τρία αεροσκάφη στην Τρίπολη για να παραλάβουν τους Γάλλους που περιμένουν να εγκαταλείψουν τη Λιβύη, ενώ αεροσκάφος της πορτογαλικής πολεμικής αεροπορίας που έφθασε την Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Τρίπολης αναχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με επιβαίνοντες 114 Πορτογάλους και ξένους.

Αλλά και το ιταλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εκατό Ιταλοί που βρίσκονται στη Βεγγάζη, θα επαναπατριστούν σύντομα με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας.

Από την πλευρά της η Τουρκία, αποστέλλει οχηματαγωγά πλοία προκειμένου να απομακρύνει περίπου 25.000 τούρκους πολίτες που εργάζονται σε κατασκευαστικά έργα, ενώ ετοιμασίες για την αποστολή αεροσκάφους C-130 κάνει και η Ιταλία.




Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.

Η ανακοίνωση του 15μελούς συμβουλίου εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσώπων των 15 χωρών-μελών του Οργανισμού, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης που αφορούσε τις αιματηρές ταραχές στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για την «υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», ενώ οι διπλωμάτες της αποστολής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το στρατό της Λιβύης να «βοηθήσουν τους διαδηλωτές να απαλλάξουν τη χώρα από τον Τύραννο Καντάφι».

Και ο πρεσβευτής της Λιβύης στις ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι δεν εκπροσωπεί πλέον το "δικτατορικό καθεστώς" της χώρας του και κάλεσε τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι να αποχωρήσει.

"Παραιτούμαι από το να υπηρετώ το σημερινό δικτατορικό καθεστώς. Όμως δεν θα παραιτηθώ ποτέ από το να υπηρετώ το λαό μας έως ότου οι φωνές του φτάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο, έως ότου οι στόχοι τους επιτευχθούν", δήλωσε ο πρεσβευτής Άλι Αουτζάλι.

Ακόμα, οι πρεσβευτές της Λιβύης στο Μπαγκλαντές και την Ινδία, ανακοίνωσαν και εκείνοι την παραίτησή τους. Παράλληλα ο πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία και άλλος ένας διπλωματικός απεσταλμένος της Τρίπολης υποστήριξαν σήμερα την εξέγερση κατά του Καντάφι, σύμφωνα με λίβυο αξιωματούχο.





























http://www.protothema.gr

Σχόλια