Συναγερμός στην Ιαπωνία για ζημιά στον αντιδραστήρα 3!

Το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας Tepco.
Κορυφώνεται εν τω μεταξύ η αγωνία στη Φουκουσίμα για την πορεία των επιχειρήσεων ψύξης των αντιδραστήρων, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη.Την ανακοίνωση έκανε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων στις εγκαταστάσεις.
Στις προσπάθειες συμμετέχει και ο αμερικανικός στρατός.
«Αποτιμούμε τις ζημιές στο πυρηνικό εργοστάσιο και δεν μπορούμε να ορίσουμε μια ημερομηνία κατά την οποία θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός για την ψύξη. Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν ακόμη τουλάχιστον ένα μήνα, ποιός ξέρει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Tokio Electric Power.
Η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι «δεν αποκλείει την πιθανότητα να αυξήσει σε 6 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από πέντε που έχει οριστεί σήμερα στην επτάβαθμη κλίμακα, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της κατάστασης», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας.
Οι επιχειρήσεις για την επαναλειτουργία των συστημάτων ψύξης διακόπηκαν μερικώς μετά τη μόλυνση με ραδιενέργεια τριών εργαζομένων σε κτίριο που στεγάζει μια τουρμπίνα, το οποίο είναι διαφορετικό από εκείνο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο3, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Tepco.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

Οι ρίψεις νερού συνεχίστηκαν στους αντιδραστήρες Νο1, Νο2 και Νο4 αλλά διακόπηκαν στον αντιδραστήρα Νο3.
Η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί μερικώς στην αίθουσα ελέγχου των αντιδραστήρων Νο1 και Νο3 αλλά το σύστημα ψύξης δεν λειτουργεί.
Ένας αντιδραστήρας θεωρείται ότι έχει ψυχθεί όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από τους 100 βαθμούς Κελσίου και τα συστήματα ψύξης επανέρχονται σε ατμοσφαιρική πίεση. Αυτή την εβδομάδα, η θερμοκρασία ανήλθε στους 400 βαθμούς σε έναν από τους αντιδραστήρες.
Αμερικανική βοήθεια στις προσπάθειες να ψυχθούν οι αντιδραστήρες
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συμβάλλουν στις ρίψεις νερού για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, βόρεια του Τόκιο, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo επικαλούμενο τον Ιάπωνα υπουργό Άμυνας Τοσίμι Κιταζάουα.
Μηχανικοί δουλεύουν ασταμάτητα μετά από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι πριν δύο εβδομάδες για να σταθεροποιήσουν το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο, που διαθέτει έξι αντιδραστήρες, και να αποτρέψουν ένα καταστροφικό δυστύχημα.

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών
Ο αριθμός των θανάτων από το σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε έχει ξεπεράσει τις 10.000, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Οι καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 17.440 και 2.775 άτομα έχουν τραυματιστεί. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες παραμένουν άστεγοι.

Απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων η Ταϊβάν
Παράλληλα, η Ταϊβάν απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων από πέντε περιφέρειες της Ιαπωνίας που βρίσκονται γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.
Η απαγόρευση αφορά τα είδη διατροφής από τη Φουκουσίμα και τέσσερις γειτονικές της περιφέρειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ουάνγκ Τζετ-τσο.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και ενδέχεται να επεκτείνουμε την απαγόρευση αν η κατάσταση επιδεινωθεί», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη και η Ρωσία ανακοίνωσαν μέτρα απαγόρευσης ή περιορισμού των εισαγωγών νωπών ιαπωνικών προϊόντων.

www.newsbomb.gr

Σχόλια