Φωτοβολταϊκά: καθυστερήσεις σε έργα στο Άγιο Όρος


Η δημοσιονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και η ένταξη του Αγίου Όρους στο δίκτυο Natura έχουν θέσει σε κίνδυνο σχέδιο για εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στην περιοχή, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες για τη χρηματοδότηση του έργου -μεταξύ άλλων- και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Αγγελιοφόρος”, το πρόγραμμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες είκοσι μονών και δώδεκα σκητών του Αγίου Όρους.

Στόχος είναι η ενεργειακή αυτονόμηση των μοναστηριών της Αθωνικής Πολιτείας, ωστόσο 1500 με 2000 κελιά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Τροχοπέδη στην επίσπευση των διαδικασιών βάζουν οι περικοπές στα έξοδα των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς οι συνεργάτες του Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς αδυνατούν να μεταβούν στο Άγιο Όρος, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στα εκτός έδρας των υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πάλαι ποτέ υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, που είχε τον οργανισμό στην εποπτεία του χρωστάει 250.000 ευρώ για έξοδα που είχαν πραγματοποιηθεί το 2009.

Οι Αρχές της Αθωνικής Πολιτείας δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα θέματα που τους αφορούν, καθώς παρατηρείται κωλυσιεργία στη σύσταση της επιφορτισμένης με «τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Ορους σε επίπεδο θεσμικό και πρακτικό, καθώς και για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την Αθωνική Πολιτεία θεωρηθεί απαραίτητο» επιτροπής.

econews

Σχόλια