Φωτοβολταϊκά: η Κίνα «εκτοπίζει» Γερμανία και ΗΠΑ


Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην αγορά ηλιακής ενέργειας µετά την είσοδο της Κίνας, που ανταγωνίζεται δυναμικά μεγάλες δυνάμεις στον χώρο, όπως η Γερµανία και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον κατηγορούν την Κίνα για αθέµιτο ανταγωνισµό και ευνοϊκή μεταχείριση των εγχώριων επιχειρήσεών έναντι των ξένων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και πριν από µία δεκαετία οι Κινέζοι σχεδόν δεν υπήρχαν στον χάρτη, σήµερα ελέγχουν τα δύο τρίτα της παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, κερδίζοντας σηµαντικό µερίδιο από την παγκόσµια αγορά φωτοβολταϊκών.

Ως εκ τούτου, σήµερα οι εταιρείες ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών αντιµετωπίζουν πολλές προκλήσεις την ώρα που οι κινεζικές αναπτύσσονται.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η γερµανική Conergy, µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη που δραστηριοποιείται στην ηλιακή ενέργεια, αναγκάστηκε να αναζητήσει χρηµατοδότηση από hedge funds στα τέλη του 2010, ενώ στις ΗΠΑ επίσης πολλές µικρές εταιρείες του κλάδου έκλεισαν.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά χρήµατα στις εταιρείες ανανεώσιµων πηγών ενέργειας αφού αναπτύσσεται µε πολύ υψηλούς ρυθµούς.

Σημειώνεται ότι ο ρυθµός ανάπτυξης της κινεζικής οικονοµίας το 2010 διαµορφώθηκε στο 10,3%.

Για το econews

Newslink Hellas

Σχόλια