Αμέθυστος. Ένα καθαρά ...πνευματικό πετράδι


Το χαρακτηριστικό του είναι πάντα το μοναδικό πανέμορφο μοβ χρώμα του. Βέβαια ανάλογα με την ποικιλία του λίθου το μοβ μπορεί να φτάσει στα όρια του μαύρου ενώ σε άλλη κοπή μπορεί να φανεί τελείως άχρωμη.
Η ονομασία του προέρχεται από το στερητικό «α» και το ρήμα «με-θύω», επειδή οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως το πετράδι αυτό προφυλάσσει τον κάτοχο του από την μέθη. Λέγεται πώς οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έπιναν από σκεύη διακοσμημένα με αμέθυστο, πιστεύοντας ότι δεν θα μεθούσαν.
Ο αμέθυστος είναι ένα καθαρά πνευματικό πετράδι και ως τέτοιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προκαλέσει μόνο το πιο εξιδανικευμένο και αγνό είδος έρωτα. Πιστεύεται πως εξασφαλίζει συζυγική πίστη, και αν ο ένας σύζυγος τον δωρίσει στον άλλο θα εξασφαλίσει την αγάπη και την τρυφερότητα του. Επίσης, ο αμέθυστος είναι το πετράδι της φιλίας.
Στην αρχαιότητα ήταν μια από τις σπανιότερες και πολυτιμότερες πέτρες και όσο και αν σας είναι δύσκολο να το πιστέψετε η τιμή της συχνά έφτανε ή και ξεπερνούσε εκείνη του διαμαντιού. Η τιμή του λίθου αυτού έπεσε κατά πολύ όταν ανακαλύφθηκαν τεράστια κοιτάσματα του στη Νότια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια έχει και πάλι πάρει τα ύψη, κυρίως εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής και πολιτικής κατάστασης στη Βραζιλία, η οποία αποτελεί σήμερα την κυριότερη πηγή προέλευσης του.
Η βασίλισσα Κλεοπάτρα λέγεται πως διέθετε ένα προσωπικό δαχτυλίδι-φυλαχτό από αμέθυστο, που επάνω του είχε σκαλισμένη τη μορφή του θεού Μίθρα. Οι Αιγύπτιοι, τον τοποθετούσαν ως φυλαχτό και πολύτιμο θησαυρό μέσα στους τάφους των Φαραώ, ενώ χάντρες από αμέθυστο ανευρίσκονται σε αγγλοσαξονικούς τάφους στην Αγγλία. Επίσης στους αρχαίους πολιτισμούς, τα φυλακτά από Αμέθυστο φορέθηκαν ως αντίδοτα ενάντια στο δηλητήριο, στα μάγια, ως προστασία ενάντια στη μάχη.
Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη (κα΄ 20) από τον«λίθον τίμιον» αμέθυστο είναι φτιαγμένος ο 12ος και τελευταίος «θεμέλιος του τείχους» της πόλεως της νέας ή ουράνιας Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραδοσιακά φορούν δακτυλίδια με μεγάλο αμέθυστο λίθο ως σύμβολο του αξιώματός τους. Μια «σπηλιά από αμέθυστο» από την περιοχή της Santa Cruz στη νότια Βραζιλία εξετέθη στη Διεθνή Έκθεση του Ντύσελντορφ το 1902.
Κατά τον Μεσαίωνα, πίστευαν πως ο αμέθυστος διώχνει τον ύπνο (αν κάποιος έχει αϋπνία, μπορεί να την καταπολεμήσει τρίβοντας τους κροτάφους του με έναν αμέθυστο) και την οκνηρία, οξύνει το νου και προστατεύει τον κάτοχο του από τη μαγεία. Επίσης, κατά την περίοδο αυτή, στόλιζαν με αυτόν τα δαχτυλίδια των Καθολικών Επισκόπων, ακόμα και του ίδιου του Πάπα. Οι Άραβες πίστευαν πως προστατεύει από τους εφιάλτες. Τον χρησιμοποιούσαν επίσης για την θεραπεία της ακμής και των διαφόρων μολύνσεων και ατελειών του δέρματος.
Επίσης ο αμέθυστος λέγεται πως προστατεύει από τις αρρώστιες του αίματος και τον διαβήτη. Πιστεύεται, τέλος, ότι καταπολεμά τη νευρικότητα, τις νευραλγίες, τους σπασμούς και κάθε είδους αρνητικό συναίσθημα. Είναι χρήσιμος για την σωστή λειτουργίας της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από τον πόνο και βοηθάει στην αντιμετώπιση παθήσεων του δέρματος.
Ο αμέθυστος είναι ο κατ' εξοχήν λίθος των μυστών και διαθέτει την μεγαλύτερη πνευματική αξία από όλους τους άλλους κρυστάλλους. Προσφέρει ισορροπία και αρμονία στο πνεύμα, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά πάρα πολύ σε κάθε είδους διαλογιομό και αυτοσυγκέντρωση. Έχοντας έναν αμέθυστο κάτω από το μαξιλάρι σας, μπορείτε να θυμηθείτε ευκολότερα τα όνειρα σας.
Λοιπόν κυρίες μου; τι λέτε δεν πρέπει όλες μας να έχουμε στην συλλογή μας ένα κόσμημα από αμέθυστο


Σχόλια