Πέφτει ψαλίδι στο αφορολόγητο


Νέα φορολογική κλίµακα µε µείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από τα 10.000 ευρώ και µε λιγότερα κλιµάκια από τα σηµερινά, κάτι που θα οδηγήσει σε φοροεπιβαρύνσεις ακόµη και από φέτος, περιλαµβάνεται στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι ενόψει της οριστικοποίησης των µέτρων του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος, τα οποία αναµένεται να παρουσιαστούν στο σηµερινό Υπουργικό Συµβούλιο.

Εξετάζεται συγκεκριµένα η νέα κλίµακα και η µείωσητου αφορολογήτου να αφορούν τα φετινά εισοδήµατα, δηλαδή να αυξηθεί από φέτος η παρακράτηση του φόρου. Αυτό σηµαίνει ότι αρκετοί φορολογούµενοι θα δουν µείωση των απολαβών τους τους επόµενους µήνες. Υπενθυµίζεται ότι µε τη φορολογική κλίµακα που ισχύει από πέρυσι, υπάρχει φοροελάφρυνση σε εισοδήµατα µέχρι 40.000 ευρώ.

Στο τραπέζι βρίσκεται ταυτόχρονα η χορήγηση των φοροαπαλλαγών µε εισοδηµατικά κριτήρια, καθώς επίσης όσεςδαπάνες συνεχίζουν να εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδηµα (π.χ. ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς, τόκοι στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία), στο εξής να εκπίπτουν από τον φόρο.

Τα σενάρια περιλαµβάνουν και χαράτσια για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ετσι, εξετάζονται τόσο η µείωση του ορίου των 400.000 ευρώ πάνω από τοοποίο επιβάλλεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ώστε η τσιµπίδα να πιάσει περισσότερους ιδιοκτήτες,όσο και η επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν περιουσία άνωτων 400.000 ευρώ.Εναλλακτικά συζητείται να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους έχοντες ακίνητα που βρίσκονται σεακριβές περιοχές, συγκεκριµένα όσες έχουν Τιµή Ζώνης 4.000 ευρώ το τετραγωνικό µέτρο και άνω.

Στο τραπέζιτίθεται εκνέου και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης µε το πετρέλαιο κίνησης,η οποία θα συνοδευτεί από χορήγηση επιδόµατος θέρµανσης στους περισσότερο ευάλωτους καταναλωτές. Εχει εκτιµηθεί ότι το µέτρο µπορεί να αποφέρει 400 εκατ.ευρώ, µε βαριές όµως οικονοµικές συνέπειες για τα χαµηλά εισοδήµατα.

Στο τραπέζι ξανά και η εξίσωση του ειδικού φόρου σε πετρέλαιο θέρµανσης και κίνησης

Περίπου στα 8.000 ευρώ το νέο όριο

Τα σενάρια για αλλαγές στο αφορολόγητο όριο κάνουν λόγο για µείωσή του, από τα 12.000 ευρώ σε επίπεδα κάτω από τα 10.000 ευρώ (πιθανώς γύρω στα 8.000 ευρώ).

Σύµφωνα µε τα ίδια σενάρια, το τµήµα του εισοδήµατος µεταξύ του νέου αφορολογήτου ορίου έως τα σηµερινά επίπεδα των 12.000 ευρώ, εξετάζεται να φορολογείται µε συντελεστή µεταξύ του 10% και του 18%.

Υπήρξαν µάλιστα σκέψεις ακόµη και για την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, σενάριο ωστόσο που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί
Τσουχτερές ποινές για φουσκωµένες αποδείξεις στις δηλώσεις

ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, αλλά ακόµη και ποινές φυλάκισης για όσους υποβάλλουν ανακριβή ποσά αποδείξεων στις δηλώσεις εισοδήµατός τους απειλεί τώρα το υπουργείο Οικονοµικών, µετά την παραδοχή ότι χιλιάδες φορολογούµενοι έχουν αυξηµένες επιστροφές φόρου, υποβάλλοντας δαπάνες µέχρι του ανωτάτου ορίου των 15.000 ευρώ για να καρπωθούν το έξτρα φορο-πριµ.

Σε ανακοίνωσή του τουπουργείο Οικονοµικών επιβεβαιώνει στην ουσία το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» (21/5/2011) για τις αυξηµένες επιστροφές φόρου επειδή δεν καθιέρωσε πλαφόν για το «φορο-µπόνους» που δικαιούνται όσοι προσκοµίζουν αποδείξεις περισσότερες εκείνων που απαιτούνται για να κτίσουν το αφορολόγητό τους.

Επισηµαίνει απλώς ότι τα τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα που παρατηρούνται δεν συνδέονται µόνο µε το µέτρο τωναποδείξεων αλλά και µε την ισχύουσα φορολογική κλίµακα, πουσυνεπάγεται ελάφρυνση από πλευράς φόρου για εισοδήµατα µέχρι 40.000 ευρώ.

Αναφέρει τέλος ότι τοόφελος του φόρου εξαιτίας των αποδείξεων είχε υπολογιστεί (όσον αφοράτην πορεία των εσόδων) καιβρίσκεται εντός των προβλεπόµενων στόχων, πωςκατά µέσονόρο οι αποδείξεις για δαπάνεςπου δηλώνονται είναι γύρω στο28% των εισοδηµάτων σταοποία αντιστοιχούν, και ότισε κάθεπερίπτωση,µετά τη λήξη της προθεσµίας υποβολής των δηλώσεων, θα ελεγχθούν και όσοι δικαιούνται επιστροφές φόρου κάτω των 1.50

0 ευρώ (σήµερα ελέγχονται ποσά επιστροφών άνω των 1.500 ευρώ)

http://www.tanea.gr/

Σχόλια