Φωτοβολταϊκά στην Κύπρο για ενεργειακή αυτάρκεια


Με μια επένδυση 2,5 – 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μπορούν να εγκατασταθούν αρκετά φωτοβολταϊκά, ώστε η Κύπρος να καταστεί αυτοδύναμη σε ηλεκτροενέργεια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αυτή η θέση ανήκει στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστα Χριστοφίδη, ο οποίος την πρόβαλε σε διάλεξη του στα πλαίσια του Ελευθέρου Πανεπιστημίου για την ομογένεια στο Λονδίνο.

Για λόγους σύγκρισης, ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι η επένδυση για το ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια και τόνισε ότι «Αν αυτά τα κονδύλια στραφούν προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο τόπος θα αλλάξει θεαματικά. Και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, αν υπάρχουν, να θεωρηθούν εξαγώγιμα, είπε δίδοντας το παράδειγμα της πλούσιας σε πετρέλαιο Νορβηγίας που ακολουθεί αυτή ακριβώς την πρακτική».

Επίσης, επισήμανε ότι η επένδυση σε φωτοβολταϊκά θα αποδίδει για περίοδο 30 περίπου χρόνων.

Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο που οι ανάγκες σε ηλεκτροενέργεια είναι μόνο το 1/3 εκείνων του καλοκαιριού και του χειμώνα, η πλεονάζουσα ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό των φραγμάτων.

Ακόμη, υποστήριξε ότι η Κύπρος έχει τα μεγαλύτερα κατ΄ αναλογία ηλιακά αποθέματα στον κόσμο.

Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτροενέργεια με τη χρησιμοποίηση μόνο του 0.09% του εδάφους της έκταση ίση με τη μη αναδασώσιμη περιοχή χαλίτικης γης στη Κόσιη.

econews

Σχόλια