Ενεργειακοί επιθεωρητές: αδιαφάνεια και «κομπίνες» καταγγέλλουν TEE-Πολιτικοί Μηχανικοί


Ψήφισμα προς το ΥΠΕΚΑ κατέθεσαν μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό νέων μηχανικών από τις διαδικασίες πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών, αλλά και για τα φαινόμενα «υπενοικίασης» της εργασίας του ενεργειακού επιθεωρητή έναντι εξευτελιστικών αμοιβών.

Όπως αναφέρουν οκτώ μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και τρία μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος «η κατάσταση με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι αρμόδιοι φορείς, με πρώτο το ΥΠΕΚΑ, έχουν «ξεχάσει» να προχωρήσουν τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την εκπαίδευση και την πιστοποίηση ενεργειακών επιθεωρητών, ώστε να έχουν την ευκαιρία όλοι οι νέοι συνάδελφοι (με λιγότερα από 10 χρόνια εμπειρία) να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν ως ενεργειακοί επιθεωρητες. Στην πράξη το Υπουργείο ουσιαστικά – με την ακατανόητη αδράνειά του – δείχνει να μονιμοποιεί τους «προσωρινούς» επιθεωρητές και να αποκλείει ουσιαστικά όλους τους νέους συναδέλφους από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις.

Μη μπορώντας να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση και ως νέοι μηχανικοί οι οποίοι εκλεγήκαμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο με κύριο στόχο την προάσπιση των συμφερόντων όλων των Μηχανικών αλλά κυρίως των νέων συναδέλφων, προχωρήσαμε στη σύνταξη και κατάθεση ψηφίσματος στην τελευταία αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, με στόχους από τη μία την άσκηση πίεσης στο ΥΠΕΚΑ ώστε να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες και από την άλλη να γίνει ευρέως γνωστό το καθεστώς που στην πραγματικότητα υφίσταται: Μηχανικοί που είχαν τα 10 και πλέον χρόνια εμπειρίας ωστε να γίνουν «προσωρινοί» επιθεωρητές, έχουν προσλάβει έναντι εξευτελιστικών αμοιβών νέους συναδέλφους να κάνουν όλη τη δουλειά της επιθεώρησης και τους αμοίβουν με όχι παραπάνω από 10% της αμοιβής. Με το υπολοιπο 90% να καταλήγει στον «προσωρινό» επιθεωρητή ο οποίος βάζει απλά και μόνο την υπογραφή του καθώς είναι ο μόνος που χει το δικαίωμα αυτό…

Το ψήφισμα που καταθέσαμε – το πρώτο από μια σειρά πρωτοβουλιών που μπορείτε να περιμένετε από εμάς – έχει ήδη βρει εν μέρει το στόχο του καθώς έχει δημιουργήσει – με τη γνωστοποίησή του η οποία προκάλεσε και αρκετή αρθρογραφία επί του θέματος – συζητήσεις και πιέσεις προς το Υπουργείο ώστε να τελειώσει το απαράδεκτο σημερινό καθεστώς.

Μπορείτε να διαβάσετε το ψήφισμα που καταθέσαμε εδώ:
http://users.ntua.gr/dpano/psifisma_kenak.pdf

Παραμένουμε στη διάθεση όλων των συναδέλφων και ιδίως των νεότερων για να μεταφέρουμε τη φωνή και τα προβλήματα, που ζούμε καθημερινά, εκεί που μπορούν να ακουστούν και να δημιουργηθούν καταστάσεις για την επίλυσή τους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε – στη δύσκολη περίοδο που όλοι περνάμε – μια μάχη, χωρίς κομματικές ή άλλες σκοπιμότητες αλλά με έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Με εκτίμηση,
Τα μέλη της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ:
Τάσος Ηλίας
Γιάννης Λίτινας
Χάρης Μαμουλάκης
Νίκος Μήλης
Σωκράτης Μπαλτάς
Δημήτρης Πανόπουλος
Γιάννης Παπάζογλου
Λευτέρης Πατάβρας
και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος:
Γιώργος Πιττός
Δήμητρα Κενδριστάκη
Σίμος Γερασιμίδης».

econews

Σχόλια