Αλλάζουν χέρια τα Ελληνικά Λιπάσματα


Σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή βρίσκεται η διοίκηση της ELFE - Ελληνικά Λιπάσματα, στην περιοχή της Νέας Καρβάλης (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων - ΒΦΛ Α.Ε.) σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της επιχείρησης ο εκ των μεγαλομετόχων Μιχάλης Κυριακίδης. Στην ίδια συνάντηση με τους εκπροσώπους του σωματείου των εργαζομένων ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ανακοίνωσε και την αποχώρηση του επί σειρά ετών διευθυντή του εργοστασίου της Καβάλας Νίκου Σίμογλου.

Ο κ. Κυριακίδης στη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το απόγευμα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης στην Καβάλα έκανε γνωστές της προθέσεις της οικογένειας του ν’ αποχωρήσει οριστικά από το χώρο των λιπασμάτων να στραφεί εξολοκλήρου στο χώρο της ενημέρωσης.

Ανακοίνωσε ακόμα πως έχει ήδη αναθέσει σε Βρετανικό οίκο αξιολόγησης να βρει στρατηγικό επενδυτής προκειμένου να προχωρήσει η μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας. Ως αίτια για την εξέλιξη αυτή ανάφερε τα υψηλά λειτουργικά κόστη που παρουσιάζει η βιομηχανία όπως είναι τα εργατικά αλλά και στο υψηλό κόστος αγοράς του φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της αντικατάστασης του διευθυντή του εργοστασίου Νίκου Σίμογλου ήταν η δεύτερη σημαντική ανακοίνωση του κ. Κυριακίδη προς τους εργαζόμενους. Τη θέση του καταλαμβάνει ο Γιάννης Τσάρας που εργάστηκε στις Χημικές Βιομηχανίες Θεσσαλονίκης ενώ διετέλεσε και διευθυντής του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης. Σύμβουλοι του κ. Τσάρα θα είναι ο Τάσσος Τοπάλης και ο Άρης Ακίσκαλος.

Να επισημανθεί ότι η εξαγορά του 100% της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων από τη Lamda Partners, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου 2009 αντί αντιτίμου 85,9 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση όλοι οι μέτοχοι της Β.Φ.Λ. μεταβίβασαν προς την ELFE SA τις μετοχές που κατείχαν.

Ένα χρόνο αργότερο μεταβιβάστηκε το 100 % της Β.Φ.Λ. στους στενούς συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τους επιχειρηματίες Γιώργο και Μιχάλη Κυριακίδη.

Οι εργαζόμενοι της βιομηχανίας με σημερινές του δηλώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της βιομηχανίας λιπασμάτων μετά τις εξελίξεις που δρομολογεί η οικογένεια Κυριακίδη με την πώληση της βιομηχανίας σε νέο επενδυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια