Θέλουν να ροκανίσουν όλοι τον Υμηττό!


Tην ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει για να σβήσει τις φωτιές που άναψε ο δήμαρχος Γλυφάδας φυτεύοντας αυθαίρετα μέσα στον Αύγουστο νεκροταφείο σε αναδασωτέα περιοχή του Υμηττού, άλλοι δύο δήμοι αποφασίζουν να κινηθούν δικαστικά αυτή τη φορά εναντίον της πολιτείας, αντιδρώντας στο καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου της Αττικής.

Χθες ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις ακυρώσεως κατά του ΠΔ που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυβερνήσεως στις 14 Ιουνίου του 2011 από τους δήμους Κρωπίας, Παιανίας –Γλυκών Νερών, με τις οποίες η τοπική αυτοδιοίκηση στρέφεται μαζικά και συντονισμένα κατά της απόφασης του ΥΠΕΚΑ και του Οργανισμού της Αθήνας να εντάξει στο καθεστώς προστασίας του βουνού εκατοντάδες χιλιάδες εκτάσεις που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους καλλιεργούνταν ή αποτελούν οικισμούς που έχουν πάρει φως-νερό με προηγούμενες ρυθμίσεις της πολιτείας.

«Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η κατάθεση αιτήσεων ακυρώσεως που ασκούμε εκ μέρους των Συλλόγων των οικιστών, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και εκατοντάδων ιδιοκτητών κατά του ιδίου Προεδρικού Διατάγματος, στη διοικητική περιφέρεια των Δήμων, Κρωπίας, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Αγίας Παρασκευής», εξηγεί στο protothema.gr ο συνταγματολόγος κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου, που εκπροσωπεί νομικά τους προσφεύγοντες.

Οι προσφυγές στρέφονται κατά της αύξησης των ορίων της Α’ ζώνης προστασίας του Υμηττού που διαμορφώνεται πλέον στα 93.000 στρέμματα από τα 76.000 στρέμματα που ήταν, με αποτέλεσμα μεγάλες αγροτικές εκτάσεις (ελαιόδεντρα, αμπέλια κ.ά.) των Μεσογείων που έως πρόσφατα ήταν στη Β’ Ζώνη να βρεθούν στην πρώτη και να μην μπορούν να καλλιεργηθούν. Το ίδιο συνέβη και με οικισμούς, επί το πλείστον αυθαίρετους, οι οποίοι με την αύξηση των ορίων βρέθηκαν «αγκαλιά» με την Α’ Ζώνη. Στην Β’ Ζώνη μάλιστα το ΠΔ αύξησε τα όρια αρτιότητας στα 40 στρέμματα από τα 4 στρέμματα, καταργώντας τις παρεκκλίσεις και ξεβολεύοντας πολλές ιδιοκτησίες.

Νομικοί κύκλοι επικαλούνται μελέτη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την οποία η δέσμευση των ιδιοκτησιών δεν δικαιολογείται για λόγους που αφορούν την προστασία του Υμηττού και του περιβάλλοντος, αφού οι εν λόγω εκτάσεις δεν εντάσσονται στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Όπως σημειώνουν οι περιοχές αυτές δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις και δεν χρήζουν ιδιαίτερης περιβαλλοντικής προστασίας, έχουν δε τα ίδια ακριβώς γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με εκτάσεις που βρίσκονται εντός του σχεδίου πόλης του Δήμου Γλυφάδας.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια