Σχεδόν το μισό τους εισόδημα θα χάσουν από το Νοέμβριο και μετά οι 3 στους 10 υπαλλήλους του δημοσίου, με το ενιαίο μισθολόγιο που απειλεί να ισοπεδώσει την κλίμακα της ιεραρχίας, αλλά και το οικογενειακό εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που συντηρούνται οικονομικά από το κράτος.
Με βάση όσα γίνονται ως τώρα γνωστά, ο μισθός γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που θεωρείται ο κορυφαίος στο δημόσιο (πλην του Αρεοπαγίτου) και είχε φτάσει το 2007 και τις 9.000 (!) το μήνα, έχει ήδη «προσγειωθεί» στα περίπου 3500 ευρώ και με κατάργηση των επιδομάτων οδεύει στις 2.200-2.500 ευρώ το μήνα (επί 12 μήνες ετησίως).
Ερωτηματικά προκαλούν πάντως οι πληροφορίες πως στο νομοσχέδιο για το νέο βαθμολόγιο που παρουσίασε στο υπουργικό ο κ.Ρέππας, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για όσουν ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια. Εάν και εφόσον η εξαίρεση αυτή θα αφορά όχι μόνο τη βαθμολογική εξέλιξη αλλά και την μισθολογική, καθώς και αν στα «ειδικά μισθολόγια» περιληφθούν τελικών και άλλοι πλην των στρατιωτικών ή των δικαστικών (πχ εφοριακοί, τελωνειακοί κλπ) μένει να αποσαφηνιστεί στο τελικό κείμενο και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα που επέστρεψε στην Αθήνα, για να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση δεν θα αθετήσει και πάλι τις δεσμεύσεις της.
Ειδικά το θέμα των ειδικών μισθολογίων αποτέλεσε και τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όταν η Τρόικα αποχωρούσε νύχτωρ από την Αθήνα.
Το νέο μισθολόγιο που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει την κατάργηση σχεδόν όλων των γενικών, ειδικών και κλαδικών επιδομάτων καθώς μόνο ένα μέρος τους θα ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, ενώ θα διατηρηθούν τέσσερα επιδόματα, το οικογενειακό, το παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, το ειδικών συνθηκών και το επίδομα θέσης, το οποίο θα χορηγείται μόνο σε προϊσταμένους.
Με τις αλλαγές αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 70.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα χάσουν από 10% έως 40% των αποδοχών τους και κατά μέσο όρο 25%.
Για παραδειγμα: Γιατρός με 27 χρόνια υπηρεσίας σε δημόσιο νοσοκομείο και βαθμό διευθυντού σήμερα (λόγω αρχαιότητος), θα λαμβάνει 1700 ευρώ μηνιαίως έναντι 2200 σήμερα και 2800 ευρώ πριν τις περικοπές πέρυσι.
Ο νέος βασικός μισθός με ενσωματωμένα τα επιδόματα θα διαμορφώνεται μετά από 35 χρόνια προϋπηρεσίας στα 2.200 ευρώ μικτά, αντί 1.666 ευρώ σήμερα για τους πτυχιούχους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Έτσι, όσοι λάμβαναν σήμερα ειδικά επιδόματα μέχρι και 1.700 ευρώ, όπως εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι ελεγκτικού συνεδρίου, αυτοί θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται δραστικά.
Για παραδειγμα: εφοριακός με 32 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει και σήμερα 3.100 ευρώ μικτά. Τα 1550 είναι μισθός και τα 1450 το ειδικό επίδομα ΔΙΒΕΤ. Θα λαμβάνει πλέον μόνο 1.800 ευρώ ως βασικό μισθό, άρα θα έχει απώλειες 1.300 ευρώ.
Με τα νέα δεδομένα πάντως ο εισαγωγικός μισθός για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα φθάσει τα 800 αντί 711 ευρώ που είναι σήμερα. Βελτίωση στις αποδοχές τους ή μικρότερες μειώσεις θα έχουν όσοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης γίνουν προϊστάμενοι καθώς θα δικαιούνται επίδομα ευθύνης, αλλά και όσοι θα είναι αποδοτικοί στην εργασίας τους πετυχαίνοντας μετρήσιμους στόχους, καθώς θα λαμβάνουν πριμ παραγωγικότητας.
www.protothema.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας παρακαλούμε να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Όλες οι γνώμες είναι ελεύθερες.
Περιμένουμε την δική σας....