H ΙΑΠΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ…

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Γιουν Αζούμι, δήλωσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται ένα ορθολογικό σχέδιο που θα κατευνάσει την παγκόσμια ανησυχία.
Οι δηλώσεις του Αζούμι έγιναν μία ημέρα μετά την πτώση του Nikkei σε χαμηλά 2,5 ετών εν μέσω φόβων ότι η κρίση χρέους μπορεί να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Παρόλα αυτά την Τρίτη ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο.

"Εάν υπάρχει ένα σχέδιο που να βασίζεται σε μία σταθερή πορεία, περιλαμβάνει ένα λογικό απόθεμα χρημάτων και μπορεί να παρέχει στον κόσμο και τις αγορές μία αίσθηση ασφάλειας σχετικά με το ελληνικό χρέος, δεν θα απορρίψω την πιθανότητα η Ιαπωνία να μοιραστεί λίγο από το φορτίο", δήλωσε ο Αζούμι στο Reuters.
Το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε τις δηλώσεις αυτές στο BBC.
Πολλαπλοί παράγοντες
Αναλυτές αναφέρουν ότι η προθυμία της Ιαπωνίας να προσφέρει χείρα βοηθείας για το ελληνικό χρέος προέρχεται από το γεγονός ότι θέλει να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ευρώπη είναι μία αγορά κλειδί για τις ιαπωνικές εξαγωγές και υπάρχει η ανησυχία ότι εάν δεν βρεθεί συντόμως κάποια λύση για την κρίση χρέους, θα πλήξει την ανάπτυξη και την ζήτηση για τα ιαπωνικά αγαθά.
"Εάν η οικονομική αναταραχή εξαπλωθεί από την Ευρώπη στον υπόλοιπο κόσμο, η Ιαπωνία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη", δήλωσε ο Μασάκι Κάννο της JP Morgan στο BBC.
Αυτήν την στιγμή η κρίση έχει προκαλέσει πτώσεις στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο Κάννο δήλωσε ότι αν οι πτώσεις αυτές συνεχιστούν, αυτό θα είναι επιζήμιο για την ιαπωνική οικονομία.
"Οι ιαπωνικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι μεγάλοι επενδυτές στις αγορές και αν ο Nikkei συνεχίζει να κατρακυλά, θα προκαλέσει αναταραχή στο εγχώριο οικονομικό σύστημα", πρόσθεσε.
Ετοιμη να αγοράσει ομόλογα του ΕΤΧΣ
Η ιαπωνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερα ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για να κατευνασμό των αγορών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Γιουν Αζούμι.
"Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία", δήλωσε ο Γιουν Αζούμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών αναφερόταν στην αγορά από την Ιαπωνία νέων ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των πόρων του ΕΤΧΣ, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα κεφάλαιο που δεν επαρκεί για τη στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που απειλούνται επίσης από την κρίση χρέους.
Η Ιαπωνία επένδυσε περίπου 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας.
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV

Σχόλια