Ένα restart το μήνα υπόσχονται τα Windows 8


Ο μηχανισμός Windows Update αλλάζει με την έλευση της νέας έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Microsoft το 2012 και περιορίζει τον αριθμό των απαραίτητων επανεκκινήσεων του συστήματος για την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των Windows 8 σε μόλις μια το μήνα.

Η σταδιακή ενημέρωση από την ομάδα ανάπτυξης των Windows 8 συνεχίζεται με την πλέον πρόσφατη να αναφέρεται στον αριθμό των απαιτούμενων επανεκκινήσεων από το λειτουργικό. Ο μηχανισμός Windows Update αλλάζει και όλες οι επανεκκινήσεις τοποθετούνται στην δεύτερη Τρίτη κάθε μήνα, τότε που η Microsoft προγραμματίζει τις λεγόμενες ενημερώσεις ασφάλειας του συστήματος.

Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι κρίσιμες ενημερώσεις ασφάλειας, όποτε αυτές υπάρχουν, για να εμποδίσουν την εξάπλωση «worm» από μηχάνημα σε μηχάνημα, όπως το Blaster). Σε αυτή την περίπτωση, όταν δηλαδή, ο κίνδυνος κρίνεται μεγάλος, το Windows Update θα ενεργοποιείται, θα κατεβάζει, θα εγκαθιστά και θα επανεκκινεί το σύστημα αυτόματα.

Πάντως, το Windows Update θα ενημερώνει τον χρήστη για την επικείμενη επανεκκίνηση. Όπως περιγράφεται σε σχετική ανάρτηση στο μπλογκ Building Windows 8, ας υποθέσουμε ότι ο μηχανισμός εντόπισε, κατέβασε και εγκατέστησε ενημερώσεις ασφάλειας.

Στη συνέχεια, την επόμενη φορά που ο χρήστης θα επιχειρήσει να εισάγει τα στοιχεία εισόδου του στο σύστημα (login) θα δει ένα σχετικό μήνυμα στην οθόνη αυτή. Το μήνυμα αυτό θα εμφανίζεται επί τρεις ημέρες και ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει την επανεκκίνηση του συστήματος όποτε τον βολεύει. Μπορεί να επιλέξει Update and Shutdown (να κάνει επανεκκίνηση και να κλείσει το σύστημα, μια επιλογή ορατή από την πρώτη ημέρα διαθεσιμότητας της ενημέρωσης), Update and Restart (να ενημερώσει το σύστημα και να επιχειρήσει εκ νέου είσοδο, την δεύτερη και την τρίτη ημέρα) ή τέλος να οδηγηθεί στον Πίνακα Ελέγχου και στον μηχανισμό Windows Update.

Αυτό σημαίνει ότι, ο χρήστης δεν θα βλέπει πλέον ειδοποιήσεις σε παράθυρα pop-up ή παράθυρα διαλόγου για την απαιτούμενη επανεκκίνηση εν μέσω εργασίας.

• Εάν παρέλθει άκαρπο το τριήμερο, ο μηχανισμός θα κάνει αυτόματα restart. Αυτό θα συμβαίνει είτε στο τέλος της τριήμερης προθεσμίας ή, για να αποτραπεί η απώλεια δεδομένων εάν ο μηχανισμός εντοπίσει ότι εκτελούνται κρίσιμες εφαρμογές, θα γίνεται την επόμενη φορά που ο χρήστης θα επιχειρήσει να κάνει login.

Αφού γίνει η επιθυμητή επανεκκίνηση, η ειδοποίηση στην αρχική οθόνη εισόδου δεν θα εμφανίζεται πλέον, ωστόσο η είσοδος δεν θα γίνεται αυτόματα, ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει τα στοιχεία του.

Στο σχετικό blog post αναφέρεται επίσης ότι, το Windows Update θα αναλαμβάνει και την ενημέρωση προϊόντων της Microsoft αλλά και τους driver τρίτων κατασκευαστών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι νέοι οδηγοί συσκευών που φέρουν την πιστοποίηση Windows Logo Program for Hardware είναι «υπογεγραμμένοι» από τη Microsoft για να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά τους.

Όπως εξηγεί η εταιρεία, είναι αδύνατο να περάσει από τον ίδιο μηχανισμό όλες τις εφαρμογές που πιθανά έχει στο σύστημά του κάθε χρήστης Windows. Ωστόσο, αναφέρεται ότι οι apps που θα διατεθούν από το διαδικτυακό κατάστημα εφαρμογών της Microsoft, το Windows Store θα έχει μηχανισμό ενημερώσεων των δωρεάν και επί πληρωμή εφαρμογών σε στυλ Metro (τα επονομαζόμενα tiles που γνωρίσαμε ήδη από τα smartphone με Mango, την έκδοση 7.5 των Windows για smartphone).

ΠΗΓΗ: tech.in.gr

Σχόλια