Χωρίζουν οι δρόμοι Google και Firefox;


Την μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Firefox κινδυνεύει να χάσει η Mozilla και αυτή δεν είναι άλλη από την Google... η οποία δεν έχει ανανεώσει το συμβόλαιό της με το ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του δημοφιλούς browser. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο με τη Google αναφέρεται στην ενσωμάτωση της μηχανής αναζήτησής της στην κεντρική σελίδα που εμφανίζει ο Firefox.

Ο οργανισμός Mozilla είναι μη κερδοσκοπικός και μεγάλο μέρος των εσόδων του πηγάζει από δωρεές, ενώ σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ZDnet το 84% των εσόδων του πηγάζει από τη Google. Από τη μεριά της η Mozilla δεν έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω, όμως σε καμία από τις τελευταίες τις ανακοινώσεις δεν έχει αναφερθεί στη Google. Η τελευταία επίσημη αναφορά σε αυτή αφορούσε το εν λόγω συμβόλαιο, το οποίο όπως είχε ανακοινωθεί έληξε το Νοέμβριο του 2011. Οι μόνες δηλώσεις που έχουν γίνει από τους ανθρώπους του οργανισμού αναφέρουν ότι οι σχέσεις τους με τη Google είναι καλές, όμως υπάρχουν κάποιες διαφωνίες που πρέπει να επιλυθούν.

Σίγουρα εάν η Google αποφασίσει να μη συνεχίσει τη συνεργασία της με τη Mozilla ο κυριότερος λόγος θα είναι ο Chrome browser, ο οποίος βρίσκεται υπό την ανάπτυξη της πρώτης έχοντας ήδη αποσπάσει μεγάλο μερίδιο της αγοράς, με κάποιες έρευνες να τον θέλουν να ξεπερνά σε χρήση τον Firefox. Από την άλλη μεριά όμως και η Google με τη σειρά της έχει αρκετά οφέλη εάν ενσωματώνεται η μηχανή αναζήτησής της στην κεντρική σελίδα του Firefox. Απομένει να δούμε εάν πρόκειται όντως για ορισμένες διαφωνίες μεταξύ των δύο εταιρειών ή για οριστική ρήξη στις σχέσεις τους, κάτι που σίγουρα θα έχει αρνητική επίδραση στο μέλλον του Firefox.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Σχόλια