Ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα θα κάνει η ΕΕ για το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν


*Σήμερα «κλειδώνει» το πετρελαϊκό εμπάργκο στο Ιράν

*Η ΕΕ δίνει διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα ότι δεν θα ξεμείνει από πετρέλαιο!

Την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, αναμένεται να αποφασίσουν και επίσημα σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ υπάρχει ήδη διπλωματική συμφωνία.

Αυτή η κίνηση αποτελεί μέτρο πίεσης στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ έρχεται λίγες μέρες μετά την επιβολή εμπάργκο στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν από την ΕΕ.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου, παρά τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ότι το εμπάργκο θα δημιουργήσει προβλήματα στη διαθεσιμότητα πετρελαίου, αφού το Ιράν είναι η μόνη χώρα που εξάγει επί πιστώσει.

Η ανησυχία κυρίως της Ελλάδας, λόγω και των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, καθυστέρησε τις επίσημες αποφάσεις, γι’ αυτό το λόγο και η ΕΕ αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα ειδική ανακοίνωση για την Ελλάδα, στην οποία αναμένεται να διασφαλίζει την προμήθεια πετρελαίου.

Οι τρεις χώρες της Μεσογείου λαμβάνουν το 68% των ευρωπαϊκών εισαγωγών από το Ιράν και η υπόλοιπη Ευρώπη το 32%.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι αεροπλανοφόρο πέρασε από τα στενά του Ορμούζ χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την Τεχεράνη.

Με το που ανακοινώθηκε η πληροφορία ότι υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για επιβολή εμπάργκο, η τιμή του πετρελαίου κινείται ανοδικά.

Η τιμή του αργού πετρελαίου «τσίμπησε» 6 σεντς στα 98,6 δολάρια το βαρέλι.



http://olympia.gr

Σχόλια