Στις Βρυξέλλες κρίνεται η τύχη της ελληνικής οικονομίας


Με την παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (δείτε εδώ) θα διεξαχθεί τελικώς το σημερινό, κρίσιμο για την «τύχη» της Ελλάδας Eurogroup, σε μια τελευταία προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων μερών να εξευρεθεί μια τελική, οριστική και βιώσιμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Μετά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που συνεχίσθηκαν καθ΄όλο το Σαββατοκύριακο και με την ελληνική κυβέρνηση να κινείται σε φουλ ρυθμούς έως και ελάχιστη ώρα πριν την έναρξη της συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες για να «περάσει» και να κλειδώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις/δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, τόσο στο ελληνικό «στρατόπεδο» όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση αυτού του Εurogroup παρ’ όλο που παραμένουν ανοικτά αρκετά ζητήματα.

Εν προκειμένω είναι και αυτά για τα οποία θα υπάρξει εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών. Ο λόγος για την αυξημένη εποπτεία ως προς την τήρηση του ελληνικού προγράμματος ΜΕΤΑ την έγκριση της νέας βοήθειας, τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους και πάνω απ’ όλα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κι εδώ συνίσταται ενδεχομένως το μείζον θέμα συζήτησης, καθώς έως και την ύστατη στιγμή έβρισκαν χώρο και «κυκλοφορούσαν» αμφιβολίες για το εάν είναι εφικτός ο στόχος μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 ΑΚΟΜΑ και μετά τη νέα διάσωση της χώρας μας.

Ως προς αυτό το θέμα εντύπωση προκάλεσε και πάλι την Κυριακή μια «διαρροή» από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο προς γερμανικό μέσο ενημέρωσης!

Ο λόγος για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Welt am Sonntag, που μάλιστα αναπαράχθηκε και από το πρακτορείο Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ανησυχεί για τον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται – και προφανώς θα διαχειρισθεί στο μέλλον – τη βοήθεια που δέχεται!
Η εφημερίδα, επικαλούμενη εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου, θέλει τους επιτελείς της Μέρκελ να δηλώνουν απογοητευμένοι για το πώς εκμεταλλεύτηκε έως σήμερα η Ελλάδα τη βοήθεια που δέχθηκε για να ενισχύσει την οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της χώρας, με τους συντάκτες να σημειώνουν πως «προφανώς δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»!

Στο έγγραφο οι επιτελείς του γερμανικού υπουργείου φέρονται να ζητούν να διασφαλιστεί από τη γερμανική πλευρά πως η ελληνική κυβέρνηση θα έχει «καλύτερη συνεργασία με την ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προϋπόθεση για να απελευθερωθεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας»!!!

Την ίδια ώρα και μια βρετανική εφημερίδα, η “The Telegraph” σημειώνει πως στο σημερινό Eurogroup κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι η έγκριση της νέας δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα. (δείτε εδώ). Το σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα τιτλοφορείται: «Η Γερμανία κάνει σχέδια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» και αναφέρεται στις έντονες «ενστάσεις» που έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ανησυχίες που συμμερίζονται οι χώρες δορυφόροι της Γερμανίας – για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και για το κατά πόσον είναι επαρκείς κι αυτές ακόμα οι επώδυνες νέες θυσίες του ελληνικού λαού για να «τραβήξουν από το γκρεμό» την Ελλάδα.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης για να αποκαλύψει πως το κυρίαρχο σενάριο πλέον στο Βερολίνο είναι αυτό της «προτροπής» προς την ελληνική κυβέρνηση να κηρύξει χρεοκοπία και να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για ακόμα μεγαλύτερο «κούρεμα» των χρεών

Σε πείσμα πάντως όλων αυτών των φωνών ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup Zαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις εργασίες του συμβουλίου των υπουργών είναι «καλοδεχούμενη», ενώ πηγές από τις Βρυξέλλες τόνιζαν πως ο κύριος Παπαδήμος θα έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες και δεν αποκλείεται να αναλάβει προσωπικά αν χρειαστεί τις «τελικές» διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές για το νέο πακέτο των 130 δισ. ευρώ και για το PSI. Και συμπλήρωναν με νόημα πως ο κύριος Παπαδήμος είναι στις Βρυξέλλες για να διασφαλίσει πως η συμφωνία θα κλειστεί «χωρίς αστερίσκους»…

http://www.protothema.gr/

Σχόλια