Πρώην πρωθυπουργός σε δίκη για την κρίση και την χρεοκοπία της Ισλανδίας


Σε δίκη οδηγείται σήμερα ο Γκέιρ Χάαρντε, πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας και ηγέτης του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, ο επιφανέστερος πολιτικός της μικρής αυτής νησιωτικής χώρας που καλείται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη κατηγορούμενος για πράξεις και παραλείψεις που απορρέουν από την άσκηση των καθηκόντων του!

Ο κύριος Χάαρντε, οδηγείται ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου της χώρας, κατηγορούμενος ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Ισλανδίας κατά τη διάρκεια της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας το 2008 που τελικώς κατέληξε στη χρεοκοπία της.

Ο κύριος Χάαρντε είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2009, μετά την κατάρρευση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Τώρα κατηγορείται για αμέλεια και παράβαση καθήκοντος κυρίως γιατί δεν απέτρεψε τις κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών Kaupthing, Landsbanki και Glitnir, τραπεζών με τεράστια – αναλογικά του μεγέθους τους – έκθεση στα subprime δάνεια και γενικότερα στη δευτερογενή αγορά αξιών, κάτι που κόστισε αρχικώς την κατάρρευση των συγκεκριμένων τραπεζών, στη συνέχεια την χρεοκοπία της Ισλανδίας και σε βάθος χρόνου σε ζημιές για ένα σύνολο διεθνών πιστωτών και τρίτων χωρών. Είναι ενδεικτικό πως τα συνολικές χρέη των τριών τραπεζών υπερέβαιναν σε μέγεθος 10 φορές το ΑΕΠ της Ισλανδίας!!!

Εάν κριθεί ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης δύο ετών.
Στην δίκη που ξεκινά στο Ρέικιαβικ, αναμένεται να εξετασθούν περίπου 50 μάρτυρες, περιλαμβανομένων των πρώην διευθυντικών στελεχών των τριών τραπεζών, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα είναι ήδη προφυλακισμένοι για την ίδια υπόθεση, και μελών του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας.
Η δίκη πάντως έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιπαραθέσεις, καθώς ο Χάαρντε είναι το μόνο πρώην μέλος της κυβέρνησης που προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς το ισλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πέρυσι το Σεπτέμβριο να μην ασκηθούν κατηγορίες σε τρεις υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.

Σχόλια