Μείωση μισθών με το έτσι θέλω...


Βουτιά των μισθών και κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας προβλέπει το νέο καθεστώς που διέπει πλέον την αγορά εργασίας . Η εγκύκλιος που καθυστέρησε να εκδοθεί προκειμένου να εγκριθεί από την Τρόικα καθορίζει ως νέο κατώτατο μισθό τα 586,08 ευρώ μικτά (έως 820 ,51 ευρώ μετά από 3 τριετίες), αμοιβή για νέους στα 510 ,95 ευρώ ενώ το επίδομα ανεργίας συρρικνώνεται στα 360 ευρώ.

Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται ότι, όταν λήξει η τρίμηνη μετενέργεια, o εργοδότης έχει το δικαίωμα να συρρικνώσει τον κλαδικό μισθό μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης που αντιστοιχεί ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας ενώ διατηρούνται α 4 βασικά επιδόματα ( το επίδομα ωρίμανσης, αν και “παγωμένο”, το επίδομα τέκνων , σπουδών και επικινδυνότητας) Αν ένα υπάλληλος έχει 3 επιδόματα που σχετίζονται με τα χρόνια προϋπηρεσίας διατηρείται το υψηλότερο.

Για τις συμβάσεις που έχουν λήξει πάνω από 6 μήνες , δεν μπορούν να αναβιώσουν οι ευνοϊκοί όροι της προηγούμενης σύμβασης . Ωστόσο κατά τη διάρκεια της μετενέργειας οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις

Στην πρώτη φάση των περικοπών , ο υπάλληλος χάνει τα έξτρα επιδόματά του και η απώλεια του εισοδήματός του μπορεί να ξεπεράσει το 25% . Π.χ., μετά την μετενέργεια, ένας υπάλληλος γραφείου με 20 χρόνια υπηρεσίας θα παίρνει 1095,13 ευρώ συν επίδομα σπουδών 194 ευρώ . Θα χάσει, βάσει της κλαδικής του σύμβασης, το επίδομα γάμου (109 ευρώ) , επίδομα διακίνησης και είσπραξης χρημάτων (54,76 ευρώ) , επίδομα ταμειακών λαθών (54 ευρώ), επίδομα ξένης γλώσσας (54 ευρώ) και επίδομα υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη (32 ευρώ).

Η εξέλιξη μπορεί να είναι και χειρότερη . Μετά την εκπνοή της μετενέργειας ο κλαδικός μισθός μπορεί να κατρακυλήσει στο βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας , με την υπογραφή ατομικής σύμβασης, με την προϋπόθεση ότι συμφωνεί και ο εργαζόμενος.

Το ζητούμενο είναι τι δυνατότητες διαπραγμάτευσης έχει ο εργαζόμενος με το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 21%...

Κοινωνική αδικία αποτελεί και η αμοιβή των νέων έως 25 ετών με τον πενιχρό μισθό των 510 ευρώ είτε είναι ανειδίκευτοι είτε αρχιτέκτονες , μηχανικοί , τραπεζοϋπάλληλοι κλπ, εκτός αν ο εργοδότης αποφασίσει να του καταβάλει υψηλότερη αμοιβή μέσω ατομικής σύμβασης .

Η μείωση των κατωτάτων μισθών συμπαρασύρει και τα επιδόματα του ΟΑΕΔ που από το τέλος της εβδομάδας συρρικνώνονται στα 360 ευρώ για την ανεργία, το ειδικό βοήθημα στα 187,20 και η παροχή μητρότητας στα 586 ευρώ.

Διαβάστε εδώ όλη την εγκύκλιο

http://www.protothema.gr

Σχόλια