Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε περί τις 11.30 το πρωί ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.
Παράλληλα, προφυλακιστέα κρίθηκε, μετά την απολογία της, η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα. Τον ίδιο δρόμο πήρε και ο ξάδερφός του, Νίκος Ζήγρας, επίσης μετά την απολογία του.
Επόμενος που καλείται να απολογηθεί είναι ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.
Η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου φέρεται- σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ελένης Σίσκου και Ευγενίας Κυβέλου- ότι για μια δεκαετία περίπου ήταν η διαχειρίστρια offshore εταιρειών που ενεπλέκησαν στην διαδρομή του βρώμικου χρήματος, το οποίο στη συνέχεια …επενδύθηκε στην απόκτηση των πολυτελών ακινήτων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο επιφυλάσσουν οι εισαγγελείς και στον εξάδελφο του πρώην υπουργού, Νικόλαο Ζήγρα, ενώ σε ό,τι αφορά τον Γ. Σαχπατζίδη του καταλογίζεται ότι συνέδραμε τον Α. Τσοχατζόπουλο στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς μεταξύ άλλων ήταν εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στην μεταβίβαση τριών ακινήτων στη Λ. Κηφισίας με πωλητή τον πρώην υπουργό.
Η «τύχη» των τριών κατηγορουμένων αναμένεται να κριθεί μετά το τέλος των απολογιών τους. Να σημειωθεί ότι, εκτός από τον πρώην υπουργό, έχει προφυλακιστεί και ο Αστέριος Οικονομίδης, που φέρεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ARCON» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέχεια την «σκυτάλη» των απολογιών αναμένεται να πάρουν και άλλα δέκα περίπου πρόσωπα – ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του πρώην υπουργού – που αντιμετωπίζουν το ίδιο αδίκημα με τον Α. Τσοχατζόπουλο και τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο εισαγγελικό πόρισμα!
Στον Κορυδαλλό ο Άκης
Χθες Δευτέρα του Πάσχα, κρίθηκε προφυλακιστέος ο Α. Τσοχατζόπουλος, ύστερα από μαραθώνια απολογία διάρκειας έξι περίπου ωρών. Κατά πληροφορίες, ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκισή του κρίνοντας ότι δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τις offshore εταιρείες. Επίσης, κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ενώ συνεκτιμήθηκε και η κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που αντιμετωπίζει και την οποία φέρεται να μην κατάφερε στο ελάχιστο να αντικρούσει.
Ο πρώην υπουργός πέρασε ψύχραιμος γύρω στις 10: 00 το πρωί της Δευτέρας ο πρώην υπουργός πέρασε την πόρτα του γραφείου του ανακριτή κ. Μαλή, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του. Ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους από τους οποίους μάλιστα ζήτησε και «συγνώμη» που την δεύτερη ημέρα του Πάσχα βρέθηκαν στα δικαστήρια εξαιτίας του! Ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε υπόμνημα μόλις 15 σελίδων, αν και η δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 10.000 σελίδες!
Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πληροφορίες ο πρώην υπουργός ζήτησε νέα προθεσμία για να απολογηθεί, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον ανακριτή, με το όλο σκηνικό να παραπέμπει σε... άγνοια κινδύνου από την πλευρά του πρώην υπουργού, ο οποίος φαίνεται ότι δεν πίστευε πως η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή...
Μετά από δυο ώρες περίπου που διήρκησε η μελέτη του υπομνήματος, ο κ. Μαλής ξεκίνησε την υποβολή διευκρινιστικών ερωτήσεων προς τον πρώην υπουργό.
Προσπάθησε να «μοιράσει» τις ευθύνες
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε επίμονα από τον ανακριτή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και τα χρήματα που φέρεται να έλαβε ως «προμήθεια» μέσω off shore εταιρειών από την γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal. Κατά τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται να απάντησε ότι το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των συγκεκριμένων συμβάσεων έδωσε το ΚΥΣΕΑ αλλά και επιτροπές που αποφάνθηκαν σχετικά. Ωστόσο, κατά τo κατηγορητήριο τις επιτροπές αυτές είχε συστήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός με σχετική απόφασή του.
Ερωτηθείς, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για το δίκτυο των off shore εταιρειών και τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα ο οποίος είχε αναλάβει – σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου- τη διαχείριση πολλών εξ αυτών, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να έκανε λόγο για απλή σύμπτωση!
«Ό,τι έκανα το έκανα για το συμφέρον της πατρίδας»
Ακόμη, μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρώην υπουργό αφορούσε και το έμβασμα που εντοπίστηκε σε λογαριασμό της Αικατερίνης Σταμάτη, θείας της συζύγου της του Βίκυς Σταμάτη. Πρόκειται για ποσό ύψους 3 εκατ. δραχμών το 2001 από Offshore εταιρεία με πραγματικό, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, δικαιούχο τον ίδιο τον Ά. Τσοχατζόπουλο.
Η Αικ. Σταμάτη έκανε ανάληψη του συγκεκριμένου ποσού μέσα σε μια ημέρα, αν και τα μόνα εμβάσματά της στο συγκεκριμένο λογαριασμό προέρχονταν από την σύνταξή της ύψους μόλις 700 ευρώ! Επ’ αυτού, ο πρώην υπουργός φέρεται να απάντησε ότι επρόκειτο για τραπεζικό λάθος και πως ο ίδιος και η σύζυγός του δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτό.
Ακόμη, φέρεται να έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία σε βάρος του – όπως είχε άλλωστε αναφέρει και στη δημόσια ανακοίνωσή του – και πως ότι έπραξε όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα το έκανε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Μίλησε ακόμη για παραγεγραμμένες κατηγορίες, ενώ έκανε λόγο για ακυρότητα του εντάλματος βάσει του οποίου συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή.
http://www.protothema.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια σας παρακαλούμε να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Όλες οι γνώμες είναι ελεύθερες.
Περιμένουμε την δική σας....