Αφορολόγητο τέκνων τέλος από το 2013




 
Ο χρόνος που απομένει μέχρι τη δόση της 13ης Δεκεμβρίου θα κρίνει τις αλλαγές στο νέο φορολογικό. Το νομοσχέδιο πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, αλλά φαντάζει αμφίβολο κατά πόσον θα έχει επιτευχθεί διακομματική συμφωνία νωρίτερα αφού, μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τη νέα φορολογική κλίμακα από τα κόμματα, το υπουργείο Οικονομικών επιστρέφει στις αρχικές θέσεις του της περασμένης εβδομάδας.

Το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην διακομματική επιτροπή για το φορολογικό – αν και η συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα δεν είχε μπει μέχρι αργά το βράδυ στην επίσημη «ατζέντα» του υπουργού κι όπως έγινε γνωστό παίρνει παράταση μιας ημέρας – περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

-          Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα για τα παιδιά.

-          Έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ που βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα.

-          Νέα φορολογική κλίμακα με μεσαίο συντελεστή 36% (αντί 26% που προέβλεπε η κλίμακα που αποσύρθηκε) και φόρο 45% από τις 48.000 ευρώ και άνω.

-          Φορολογία «τεσσάρων ταχυτήτων» γα μισθωτούς και συνταξιούχους, αγρότες, εισοδηματίες και επαγγελματίες (οι τελευταίοι θα πληρώνουν σχεδόν τα διπλά από αγρότες και μισθωτούς αν δηλώνουν το ίδιο εισόδημα).

-          Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές, χωρίς να εξαιρούνται οι τόκοι στεγαστικών δανείων.

Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει πάντως να επιφέρει κάποια ειδική ελάφρυνση για τους τρίτεκνους, πιθανότατα όμως όχι με αύξηση της έκπτωσης φόρου αλλά μέσω αύξησης του οικογενειακού επιδόματος.

Σχόλια