Η Ευρώπη αφήνει μια γενιά στην ανεργία, παραδέχεται ο Σόιμπλε

Στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου προβλήματος της Ε.Ε αυτό της υψηλής ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων Ευρωπαίων συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γαλλίας της Γερμανίας και της Ιταλίας σε συνέδριο που διοργάνωσε στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι  (Sciences Po) το think tank «Berggruen Institute» με τίτλο «Ευρώπη, τα επόμενα βήματα».



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μιλώντας κατά την έναρξη του συνεδρίου σχετικά με την ανεργία των νέων στην Ε.Ε έκανε λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζοντας πως θα αναλάβει πρωτοβουλίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι την ερχόμενη Πέμπτη.

«Πρέπει να δράσουμε επειγόντως. Έξι εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Ένας αριθμός προσβλητικός. Έχουμε συμφωνήσει με την Καγκελάριο Μέρκελ για ένα σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος για να αυξήσουμε την απασχόληση των νέων», υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των νέων που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της Ε.Ε τόνισε πως «πρέπει να δράσουμε γρήγορα, διότι αν αφήσουμε μια ολόκληρη γενιά στην ανεργία θα χάσουμε τη μάχη για την πραγματική Ένωση της Ευρώπης» και επανέλαβε πως οι χώρες της Ε.Ε που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως η Γαλλία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τονώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει την κινητικότητα των νέων πτυχιούχων σε άλλες χώρες της Ε.Ε και για αυτόν τον σκοπό θα χρηματοδοτηθούν μαθήματα γλώσσας για να διευκολυνθούν οι νέοι Ευρωπαίοι να αναζητήσουν εργασία σε κάποια άλλη χώρα της Ένωσης, ενώ ο Γάλλος ομόλογός της Μισέλ Σαπάν υπογράμμισε πως οι νέοι πρέπει να δουν την Ε.Ε ως έναν ενιαίο χώρο που θα μπορούν να αναζητούν εργασία.

Ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζιοβανίνι ξεκινώντας την ομιλία του για την ανεργία των νέων με τη φράση: «Χιούστον έχουμε πρόβλημα» υπογράμμισε πως οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις στην ανάγκη πάταξης της ανεργίας πρέπει να μπουν στην άκρη και η Ευρώπη να εφαρμόσει τις καλύτερες ιδέες για να ξεπεραστεί αυτό το μείζον πρόβλημα.

Η συνάντηση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών στο Παρίσι προετοιμάζει ουσιαστικά μια ευρεία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 3 Ιουλίου με σκοπό να συζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων  όπου θα συναντηθούν οι 27 υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ.


http://www.protothema.gr

Σχόλια