Παραμένει ο κίνδυνος εκλογών λόγω ΕΡΤ

Ο έλεγχος της Τρόικας επιβαρύνει το πολιτικό κλίμα – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση - Αμεσα οι προσλήψεις στη ΝΕΡΙΤ

Ο νέος έλεγχος της Τρόικας και οι απαιτήσεις των δανειστών που δεν αποκλείουν στο ορατό μέλλον τη λήψη μέτρων επιβαρύνει την κυβέρνηση που κινείται σε τεντωμένο σκοινί λόγω της σύγκρουσης για το θέμα της ΕΡΤ.


Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν έχει ακόμη εκλείψει καθώς η ΔΗΜΑΡ επιμένει στην άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ με πλήρες πρόγραμμα και όλους τους εργαζόμενους προβάλλοντας ότι η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφαίνεται περί την τυπική νομιμότητα των πράξεων της κυβέρνησης ενώ το θέμα είναι πολιτικό.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον δικό της σχεδιασμό για την άμεση επαναλειτουργία της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης. Θα υπάγεται σε διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών και εποπτεύεται από διοικούσα επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν άνθρωποι από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Σε μία κίνηση συμβιβασμού ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει πει ότι οι δύο εταίροι του μπορούν να ορίσουν και υφυπουργό αρμόδιο τόσο για την λειτουργία της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης όσο και για το στήσιμο της ΝΕΡΙΤ. Καθώς η μεταβατική τηλεόραση δεν θα μπορεί να εκπέμψει από την Αγία Παρασκευή όπου παραμένουν οι εργαζόμενοι, στο τραπέζι μέχρι αργά το βράδυ είχε πέσει η πρόταση, το σήμα της μεταβατικής δημόσιας τηλεόρασης να βγει είτε από τη Βουλή, είτε από τη Γενική Γραμματεία, είτε από το κτίριο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα η εκπομπή από τις συχνότητες της ΕΡΤ για να φύγει το μαύρο από τις οθόνες που όπως προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για τις προσλήψεις του προσωπικού με συμβάσεις έργου δύο έως τριών μηνών που θα λειτουργήσει τον μεταβατικό φορέα. Προβλέπεται να υπάρχουν και τρία δελτία ειδήσεων την ημέρα. Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι συναρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Σίμος Κεδίκογλου και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών κ. Μενέλαος Δασκαλάκης -μέλος του ΔΣ της παλιάς αμαρτωλής ΕΡΤ επί κυβερνήσεως Καραμανλή- θα παρουσιάσει στους δύο κυβερνητικούς του εταίρους ο κ. Σαμαράς στην σημερινή σύσκεψη. Αν παρόλα αυτά ο κ. Κουβέλης επιμείνει στην δική του άποψη τότε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εκλογών. Καθώς όμως ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έχει ήδη συνταχθεί με την κυβερνητική πρόταση θεωρείται δύσκολο ο κ. Κουβέλης να σηκώσει μόνος του το βάρος της αποχώρησης. Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση ότι αν ο κ. Κουβέλης επιμείνει τότε θα συμπαρασύρει και τον κ. Βενιζέλο παρότι προτιμά να παραμείνει στην κυβέρνηση πάντα για το καλό του τόπου.

Στο βαρύ πολιτικό κλίμα έρχονται να επιδεινώσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και τα αιτήματα των δανειστών που προκαλούν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το κλιμάκιο θέλησε να διαπιστώσει την πορεία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων και την αποφασιστικότητα για την υπέρβαση των εμποδίων. Υπάρχει το έλλειμμα του ΕΟΠΠΥ που ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Περισσότερο ανησυχούν την κυβέρνηση μια σειρά από αιτήματα και ενστάσεις που θέτει η τρόικα η οποία αν επιμείνει θα δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ενώ απέφυγαν την συζήτηση για τη μείωση του ΦΠΑ εξέφρασαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσει να " λειτουργήσει" ο νέος και ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Άφησαν δε να εννοηθεί ότι μπορεί να ζητήσουν και επίσημα στο μέλλον τη διατήρηση του χαρατσιού και για το επόμενο έτος. Παράλληλα ζητούν την μείωση σε τέσσερις των δόσεων για το ΕΕΤΗΔΕ. Επιπροσθέτως επικαλούμενη την αποτυχία στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ζητά την επίσπευση άλλων αποκρατικοποιήσεων που είχαν οριστεί για το 2014 ή και 2015. Ανησυχία όμως δημιουργεί στο κυβερνητικό επιτελείο ότι ο κ. Αντώνης Μανιτάκης ελάχιστα έχει κάνει όσον αφορά το θέμα της κινητικότητας στο δημόσιο. Τα κενά και οι καθυστερήσεις που διαπίστωσε η Τρόικα οδηγούν σε σκέψεις για διορθωτικά μέτρα σε μία συγκυρία που το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση. Είναι δε περίεργο ότι δεν φαίνονται να συγκινούνται από την δύσκολη πολιτική κατάσταση λόγω της ΕΡΤ και αυξάνουν την πίεση. Πάντως αφήνουν κάποιο περιθώριο στην κυβέρνηση καθώς αναμένεται σήμερα να αναχωρήσουν και να επανέλθουν την επόμενη εβδομάδα.


http://www.protothema.gr

Σχόλια