Πόσο έχουν πέσει τα ενοίκια και πόσο αποδίδουν σε σχέση με την αξία του ακινήτου

 Σημαντικές ανατροπές, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουμε στην αγορά ενοικίων των διαμερισμάτων με βάση την ποσοτική εικόνα που παρουσιάζουν έξι αντιπροσωπευτικές, ως προς την πληθυσμιακή κατανομή και το εισοδηματικό επίπεδο, περιοχές της Αττικής. Την μελέτη διεξήγαγε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values Α.Ε.


 
Έτσι σήμερα μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.  με παλαιότητα 15 ετών με μηνιαίο ενοίκιο:
  • Στην Κυψέλη από 250-450 ευρώ
  • Στο Περιστέρι από 350-550 ευρώ
  • Στην Γλυφάδα από 480-680 ευρώ
  • Στην Βούλα από 550-750 ευρώ
  • Στην Κηφισιά από 650-900 ευρώ
  • Στην Εκάλη από 750-1050 ευρώ


Πτώση 30-40% από το 2008

Το εύρος των ενοικίων είναι από 30%-40% χαμηλότερα από τα ανώτερα επίπεδα του 2007-2008 και οι διαφορές που εντοπίζονται μέσα στην ίδια περιοχή αποδίδονται στην ποιότητα κατασκευής, την παλαιότητα, τη θέση του, τη θέα και άλλες υποδομές όπως θέρμανση, κλιματισμός, θέση στάθμευσης κ.α.
Το σχετικά απροσδόκητο που δημιούργησε η αγορά είναι το κλείσιμο της  ψαλίδας των ενοικίων σε περιοχές που στο παρελθόν φαινόταν αδύνατον να είναι τόσο κοντά η μια με την άλλη.
Έτσι σήμερα υπάρχουν περιοχές στην Γλυφάδα που μπορεί κάποιος να πληρώσει το ίδιο περίπου ενοίκιο με ένα διαμέρισμα καλής ποιότητας στο Περιστέρι. Αντίστοιχες περιπτώσεις μπορεί κανείς να βρει στην Κυψέλη με την Γλυφάδα.
  • Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται κατά την GLP Values Α.Ε στο ότι οι τιμές των ακινήτων στα Βόρεια και στα Νότια προάστια υποχώρησαν περισσότερο από ότι στις πυκνοκατοικημένες και τις λεγόμενες «λαϊκές συνοικίες». Έτσι εάν κάποιος ήθελε να δει ένα διαμέρισμα στις περιοχές αυτές ως “επένδυση εισοδήματος» δηλαδή να αγοράσει και να το νοικιάσει με έκπληξή του θα διαπιστώσει ότι η υψηλότερη απόδοση από τις προαναφερθείσες περιοχές θα του δοθεί στην Κυψέλη.
  • Οι αποδόσεις σε Κηφισιά, Εκάλη και Περιστέρι συγκλίνουν στο εύρος 4-4,5%
  • Οι χαμηλότερες αποδόσεις προσφέρονται σε Γλυφάδα και Βούλα
    Φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αποδόσεις αυτές είναι πριν από την επιβολή των φόρων(ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ, Αυτοτελής φόρος ενοικίων για το 2013).
Τέλος πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι τιμές των ενοικίων που διαβάζει ο ενδιαφερόμενος σε αγγελίες στο Internet και σε διάφορες εξειδικευμένες εφημερίδες του χώρου είναι 10-20% μεγαλύτερες από αυτές που στις περισσότερες περιπτώσεις συμφωνούνται με τον ιδιοκτήτη.

ΕΝΟΙΚΙΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΓΟΡΑΣ






http://www.money-money.gr


   


















































Σχόλια