Η Αίγυπτος ένα βήμα πριν το πραξικόπημα

Ο Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο, παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών – Φόβοι για λουτρό αίματος στην πλατεία Ταχρίρ

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται ακόμα μία φορά η Αίγυπτος, καθώς ο πρόεδρος Μόρσι και ο στρατός βρίσκονται απέναντι ο ένας στον άλλο και κανείς δεν υποχωρεί, ενώ το πλήθος στην πλατεία Ταχρίρ όλο και μεγαλώνει.

Ο αιγυπτιακός στρατός έχει δώσει στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού, σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί ότι θα επιβάλει οδικό χάρτη, έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση του ισλαμιστή προέδρου από την εξουσία. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Αιγύπτου και πλέον αυξάνονται οι φόβοι για πραξικόπημα.

"Εάν οι διεκδικήσεις του λαού δεν ικανοποιηθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι ένοπλες δυνάμεις θα ανακοινώσουν έναν οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του", ανακοίνωσε η αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε το βράδυ από την τηλεόραση.

Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

"Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας", φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Αμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού.

"Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού", ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ. Τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αυξάνοντας την απομόνωση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος απέρριψε κατά τη διάρκεια της νύκτας το τελεσίγραφο του στρατού, ο οποίος είχε αναλάβει την εξουσία κατά τη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο 2011 και την εκλογή του Μόρσι τον Ιούνιο 2012.

Δηλώνοντας ότι "η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες", ο Μοχάμεντ Μόρσι εμφανίσθηκε ως εγγυητής της "εθνικής συμφιλίωσης" και της "κοινωνικής ειρήνης", μία εβδομάδα αφού ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα "να βυθισθεί στη σκοτεινή σήραγγα της σύγκρουσης και των ταραχών".

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τελεσίγραφο του στρατού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε "όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", ενώ ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκλση για διάλογο, τονίζοντας ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τα ξημερώματα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο Μόρσι.

Ο αμερικανός πρόεδρος "είπε στον πρόεδρο Μόρσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προσηλωμένες στη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε μεμονωμένο κόμμα ή σχηματισμό", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε τον πρόεδρο Μόρσι να λάβει μέτρα για να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους και υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω μίας πολιτικής διαδικασίας", καταλήγει η ανακοίνωση.

Φόβοι για νέο λουτρό αίματος
Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, ανακοίνωσε ότι φοβάται "ένα νέο λουτρό αίματος" και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι χθες τη νύκτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτιρίου της προηγούμενη.


Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ, υπέβαλε, τα ξημερώματα της Τρίτης, την παραίτησή του, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με αίτημα την απομάκρυνση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Το πρακτορείο Ειδήσεων δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με τις πηγές από τις οποίες αποκόμισε την πληροφορία. Αλλοι πέντε υπουργοί παραιτήθηκαν εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων.



http://www.protothema.gr/

Σχόλια