Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα που μόνο σε μία μέρα πρόσθεσε 884 εκατ. δολ. στην περιουσία του


Ο Ma Huateng ή αλλιώς Pony, όπως είναι το παρατσούκλι του καθώς Μa σημαίνει άλογο στα κινεζικά, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Tencent Holdings, η οποία δραστηριοποιείται στο Ιντερνετ. Πριν από λίγες ημέρες, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα μετά την απογείωση της τιμής της μετοχής της εταιρείας που ίδρυσε.
H περιουσία του 42χρονου Μa ανέρχεται στα 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το   Bloomberg Billionaires Index. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προέρχεται από το 10% των μετοχών που διαθέτει στην Τancent.


Χθες έγινε πλουσιότερος κατά 883,7 εκατομμύρια δολάρια, χάρη στις θεαματικές επιδόσεις της Tencent στο χρηματιστήριο, εδραιώνοντας τη θέση του στην κορυφή της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους της Κίνας. Ο εν λόγω τίτλος άλλαξε αρκετές φορές χέρια μέσα στο 2013. Ο Zong Qinghou εκθρονίστηκε τον Αύγουστο από τον ιδιοκτήτη της Dalian Wanda Group και μεγιστάνα της ψυχαγωγίας, Wang Jianlin. Ο Robin Li, ιδρυτής της μηχανής αναζήτησης Baidu Inc. πήρε τη θέση του Wang το Δεκέμβριο.
Η Tencent πραγματοποίησε άλμα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μετά την ανακοίνωση ότι αγόρασε το 10% της κινεζικής εταιρείας logistics South City Holdings έναντι 193 εκατομμυρίων δολαρίων. Οπως αναφέρει το Bloomberg, η Tencentμπορεί να χρησιμοποιήσει τη South City για να ανταγωνιστεί την Alibaba Group Holding και την Baidu στην κινεζική αγορά των 618 εκατομμυρίων χρηστών του Ιντερνετ, οι μισοί εκ των οποίων αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες online.
H Tencent ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη South City  για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους ηλεκτρονικά.
Οι μετοχές της Τencent έχουν σημειώσει άνοδο 92% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που την έχει αναγάγει στη μεγαλύτερη ιντερνετική εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία στην Κίνα.
Το πλέον δημοφιλές προϊόν της είναι οι πλατφόρμες άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων, γνωστές ως QQ και WeChat, με την πρώτη να έχει 818 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα και τη δεύτερη 236 εκατομμύρια αντιστοίχως,
Μάλιστα, ο Ma γνώρισε τη σύζυγό του μέσω του QQ ύστερα από chat τριών μηνών.
Σπούδασε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο της Shenzhen, όπου σήμερα έχει την έδρα η εταιρεία του. Η πρώτη του δουλειά είχε ως αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού για την  China Motion Telecom Development, εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας. Ο μισθός του ήταν 176 δολάρια το μήνα.
Μαζί με το συμφοιτητή του  Zhang Zhidong, ίδρυσε την Τencent το Νοέμβριο του 1998. Το πρώτο προϊόν της εταιρείας ήταν ένα λογισμικό για την αποστολή μηνυμάτων, παρόμοιο την υπηρεσία chat της ΑΟL, ICQ. Μάλιστα, το αρχικό όνομα του QQ ήταν OICQ.
Το 2000, η  IDG Venture Investment Fund και η PCCW, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο Χονγκ Κονγκ, επενδυσαν 4,4 εκατομμύρια δολάρια στη  Tencent, αγοράζοντας 20% μερίδιο η κάθε μία.
Η εταιρεία έκανε δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ το 2004 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο. Καθόλου άσχημα για το διορατικό Μα, που όταν ήταν μικρός ονειρευόταν να γίνει αστρονόμος...

Πηγή: Ποιος είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα που μόνο σε μία μέρα πρόσθεσε 884 εκατ. δολ. στην περιουσία του | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/40382/poios-einai-o-ploysioteros-anthropos-stin-kina-poy-mono-se-mia-mera-prosthese-884-ekat#ixzz2tm7ejIM0

Σχόλια