«Χαλυβουργική»: Σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού

Σχέδιο διαθεσιμότητας 6 εβδομάδων για το 95% του προσωπικού της, που αντιστοιχεί σε 200 εργαζόμενους, ανακοίνωσε η Χαλυβουργική ΑΕ

Κόπηκαν μισθοί, έγινε εθελούσια έξοδος και τώρα ήρθαν οι διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική Α.Ε.». Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης για τη βιομηχανία είναι ότι μόνο μέσα στο 2013 η Χαλυβουργική προέβη σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, με τους μετόχους να δίνουν «ένεση» στη βιομηχανία συνολικού ύψους 13,1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η Χαλυβουργική έκλεισε την τελευταία δημοσιευμένη χρήση με ζημιές EBITDA 29,55 εκατ. ευρώ.

Όσο για την παραγωγή; Η κάμινος για την παραγωγή χάλυβα παραμείνει κλειστή χωρίς προοπτική να ανοίξει άμεσα, αφού είναι απαγορευτικό το κόστος ενέργειας, ενώ το έλαστρο δούλεψε με δύο εισαγόμενα φορτία χάλυβα από την Τουρκία, μία φορά τον περασμένο Αύγουστο και μία φορά τον Ιανουάριο.

Η κατάσταση ήρθε να χειροτερεύσει από τρεις ακόμη δυσμενέστατες εξελίξεις, όπως γράφει το Capital.

Η πρώτη ήταν όταν η βιομηχανία απευθύνθηκε για χρηματοδότηση σε τράπεζες και της προτάθηκε απαγορευτικό επιτόκιο και η δεύτερη έρχεται από το ενεργειακό μέτωπο.

Η δεύτερη ήταν ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σοβαρή εμπλοκή στο θέμα της διακοψιμότητας, που αποτελεί την τελευταία ανάσα για όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Συγκεκριμένα η Κομισιόν και η τρόικα έχουν εκφράσει διαφωνίες με τον τρόπο χρηματοδότησης του μέτρου και ζητούν να πληρωθεί από τους καταναλωτές, κάτι που βεβαίως δεν είναι ρεαλιστικό. Επιπλέον η σχετική παρέμβαση αναφέρει ότι δεν υπάρχει αγορά εφεδρειών και ως εκ τούτου το μέτρο απορρίπτεται. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις και γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν προσαρμογές, ωστόσο γεγονός είναι ότι υπάρχουν σοβαρές – αν όχι ανυπέρβλητες – δυσκολίες.

Και η τρίτη εξέλιξη αφορά πάλι στο ενεργειακό αφού η χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, έχει οδηγήσει τη Χαλυβουργική να απολέσει το status του επιλέγοντα πελάτη που μπορεί να προμηθεύεται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ χωρίς το καπέλο των ΕΠΑ. Έτσι η Χαλυβουργική από φέτος προμηθεύεται αέριο από την ΕΠΑ Αττικής, η οποία μαζί με τις άλλες τρεις ΕΠΑ, πωλούν το ακριβότερο βιομηχανικό αέριο προ φόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη (στοιχεία Eurostat β΄εξάμηνο 2012, α΄ εξάμηνο 2013).

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, χθες έγινε γνωστό μετά από ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Αθήνας, ότι η Χαλυβουργική έθεσε σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού της, δηλαδή 200 άτομα.

Με ανακοίνωσή της η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων μετάλλου (ΠΟΕΜ), τονίζει:

«Η Διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε. στην Ελευσίνα ανακοίνωσε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας στο σύνολο του προσωπικού της παραγωγής (200 άτομα) σε σύνολο 263 εργαζομένων από τις 17/2/2014 έως τις 31/3/2014. Διατηρεί σε απασχόληση μόνο την εμπορία σιδήρου και την φύλαξη των εγκαταστάσεων.

Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας.

Για άλλη μια φορά οι εργοδότες Βιομήχανοι επιχειρούν, με λαθεμένες και σπασμωδικές κινήσεις που καταγγέλλουμε, να μετακυλήσουν στους βιομηχανικούς εργάτες τις συνέπειες της κρίσης και την αδιαφορία της άτολμης κυβέρνησης να εφαρμόσει ότι δηλ. νομοθετεί, συγκεκριμένα το Ν.4231/1-11-2013 (σχετικά με τη διακοψιμότητα).

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια, πριν τρεις μήνες, ψήφισε. Καλούμε τον υπουργό Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του. ΄Εως σήμερα ,αδιαφορεί προκλητικά, παρά τις εκκλήσεις μας για στήριξη της καταρρέουσας Βιομηχανίας της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Ζητούμε άμεση συνάντηση για να παρουσιάσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Να προκαλέσει επίσης ο Υπουργός, εντός των επόμενων ημερών, τριμερή συνάντηση με εργοδότες, εκπροσώπους εργαζομένων, και του ιδίου, για αποτροπή του εφιαλτικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Τέλος, καλούμε την Διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και στα πλαίσια της έως σήμερα υπεύθυνης στάσης των εργαζομένων, να επικρατήσει η κοινή λογική και ο διάλογος. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα και πάλι να είναι οι εργάτες. Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για κάθε νόμιμη – αγωνιστική αντίδραση».

Σχόλια